Arheologii au descoperit o barcă care ar putea deține rămășițele unei figuri de elită din perioada vikingilor

Arheologii au descoperit o barcă care ar putea deține rămășițele unei figuri de elită din perioada vikingilor Sursa: LiveScience

Arheologii au descoperit o barcă vikingă care deține probabil rămășițele regalității sau a unei alte figuri de elită datând cu 500 și 1.000 de ani în urmă, lângă orașul Kvinesdal din sud-vestul Norvegiei.

Descoperirea din Norvegia

Înmormântarea defunctului datează dintr-o perioadă în care vikingii prosperau – efectuând raiduri, extinzându-și teritoriile și explorând noi zone. Arheologii au descoperit înmormântarea unică în timp ce efectuau un sondaj la sol înainte de construcția drumului din apropiere. Acest tip de echipament radar trimite unde radio adânc sub pământ, unde acestea descoperă obiecte pentru a ajuta cercetătorii să creeze o hartă a acestor structuri.

Sondajul radar a detectat barca care dezvăluie că are o lungime între 8 și 9 metri, a declarat Jani Causevic, arheolog la Institutul Norvegian de Cercetare a Patrimoniului Cultural (NIKU), care a efectuat sondajul,. Întrucât nu s-a făcut nicio săpătură, arheologii știu puține despre ce poate ascunde barca; cu toate acestea, membrii de elită ai societății erau adesea îngropați în structuri de bărci, a spus Causevic, menționând că acest tip de înmormântare ar fi putut ține una sau mai multe persoane.

Este posibil să nu mai rămână prea mult din barcă în sine. „Pământul din zonă nu este preferat pentru conservarea materialelor organice și, cel mai probabil, rămân doar cuiele și alte obiecte metalice”, a spus Causevic. „Barca pare să fi fost tăiată în pământ înainte ca o movilă să fie aruncată peste ea”, a declarat Frans-Arne Hedlund Stylegar, un arheolog care lucrează la săpătură.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un simbol viking

„Mormintele bărcilor reprezintă un obicei de înmormântare special care a existat în epoca vikingă în multe așezări de coastă, atât în ​​interiorul, cât și în afara granițelor Norvegiei”, a spus Stylegar, menționând că „unele dintre cele mai bogate înmormântări din epoca vikingă din această parte a Scandinaviei sunt înmormântările cu bărci", a spus acesta potrivit Live Science.

Sondajul radar a descoperit câteva movile funerare care ar putea fi mai vechi decât înmormântarea bărcii, a spus Causevic. Înmormântarea bărcii „ar fi putut fi construită în același timp cu restul movilelor, sau la o dată ulterioară. Posibil pentru a arăta o continuare a controlului asupra zonei”, a spus Causevic.