Recensământ 2022. Autoritățile fac precizări cu privire la completarea chestionarului online. Ce trebuie trecut la locul nașterii. Mulți români au greșit

Recensământ 2022. Autoritățile fac precizări cu privire la completarea chestionarului online. Ce trebuie trecut la locul nașterii. Mulți români au greșitSursă foto: Arhiva EvZ

Prima etapă a Recensământului 2022 se apropie de final, însă autoritățile au ținut să vină cu o serie de precizări în ceea ce privește completarea chestionarului online. Se pare că mulți români au greșit răspunsul la întrebarea cu privire la „locul nașterii”, mulți trecând localitatea unde se află maternitatea. Iată ce trebuie completat în această rubrică.

Recensământul 2022 se află în prima etapă, aceea în care românii pot completa singuri chestionarul online. Această etapă se încheie pe 15 mai, așa că Institutul Național de Statistică (INS), a început deja să pună informațiile într-o bază de dată. Se pare totuși că există o neînțelegere în ceea ce privește „locul nașterii”, așa că INS vine cu o serie de precizări. Pentru „locul nașterii” se ia în considerare locul de reședință al mamei în momentul în care a născut și nu localitatea unde se afla maternitatea.

Recensământul populaţiei și locuințelor din România este realizat în conformitate cu normele stabilite de Comisia Europeană privind recensămintele, pentru a se asigura comparabilitatea datelor statistice la nivelul Uniunii Europene, a precizat Institutul Național de Statistică. Din acest motiv, România folosește în chestionarul online definiția dată de Regulamentul Comisiei Europene, conform căruia Locul nașterii este „locul de reședință obișnuită al mamei în momentul nașterii sau, dacă nu sunt disponibile informații în acest sens, în funcție de locul în care a survenit nașterea”.

„La <la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.

Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.

Recensământ 2022. După 15 mai urmează a doua etapă

În acest an, recensământul se desfășoară într-un mod total diferit comparativul cu modul în care au fost furnizate datele până în prezent. Prima etapă prevede completarea online a unui chestionar, de fiecare cetățean în parte și se va încheia pe 15 mai.

Au trecut mai bine de 40 de zile de când autoritățile au demarat recensământul. Potrivit INS, au fost trimise 4.513.964 de chestionare, în Capitală fiind înregistrat cel mai mare număr de formulare completate, fiind vorba despre 376.000 de autorecenzări.

Prima etapă, cea de autorecenzare, se va încheia pe 15 mai, apoi urmează cea de-a doua etapă, care se va desfășura până pe 17 iulie. În această etapă, reprezentanți ai primăriilor vor ieși pe teren și vor merge la adresele de unde nu s-a trimis chestionar online. Recenzorii nu vor merge cu chestionarul tipărit, ci se vor folosi de o tabletă, lucru în premieră pentru România.

Ne puteți urmări și pe Google News