Recensământ 2022. A doua etapă începe după 15 mai. Ce se întâmplă cu românii care nu au completat chestionarul online

Recensământ 2022. A doua etapă începe după 15 mai. Ce se întâmplă cu românii care nu au completat chestionarul online Sursă foto: Arhiva EvZ

Recensământul din acest acest an se desfășoară cu totul diferit. Acesta conține mai multe etape, iar prima este pe cale să se încheie. Până pe 15 mai românii mai pot completa chestionarul online pentru autorecenzare. Ulterior, reprezentanți ai primăriilor vor merge pe teren la persoanele care nu au trimis chestionarul online.

Este pentru prima dată când recensământul se desfășoară în format online în România. Aceasta este prima etapă, care are loc până pe 15 mai. Se pare că cetățenii preferă chestionarul online, peste 4 milioane de locuitori trimițând informațiile către autorități. Doar în prima zi de Paște au fost completate peste 36.000 de chestionare.

Până pe 15 mai, românii pot participa online la Recensământul Populației și Locuințelor. Cei care nu au completat chestionarul, o pot face pe site-urile www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro.

Autoritățile s-au gândit și la persoanele care nu se pricep la mediul online, așa că, după 15 mai, începe a doua etapă a recensământului 2022. Dacă aceștia nu au reușit să meargă la punctele de autorecenzare asistată, reprezentanți ai primăriilor vor merge pe teren la adresele unde nu au fost trimise chestionare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajații care decis să completeze chestionarul online de autorecenzare vor beneficia de o zi liberă plătită. Pentru a primi această zi liberă, ei trebuie să prezinte un cod eliberat de platformă. Acesta este generat în mod automat pentru fiecare formular trimis către baza de recensământ.

Ziua liberă se acordă în termen de maxim 12 luni de la data generării codului, adică până cel târziu în luna mai a anului viitor. Această zi se stabilește de comun acord între angajat și angajator.

A doua etapă a recensământului 2022

Au trecut deja 41 de zile de la demararea autorezenzării. Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS), au fost trimise 4.513.964 de chestionare. În București a fost înregistrat cel mai mare număr de formulare completate, fiind vorba despre 376.000 de autorecenzări.

Pe locul al doilea se clasează Brașovul, cu peste 183.000 de chestionare trimise, urmat de Cluj cu 179.000 de formulare completate.

Prima etapă, cea de autorecenzare, se va încheia de data de 15 mai. Începând cu ziua următoarea va demara etapa a doua a recensamântului, care se va desfășura până pe 17 iulie. În această etapă, reprezentanți ai primăriilor vor ieși pe teren și vor merge la adresele de unde nu s-a trimis chestionar online. Recenzorii nu vor merge cu chestionarul tipărit, ci se vor folosi de o tabletă, lucru în premieră pentru România.