Producția de petrol a Rusiei a atins cea mai mare scădere înregistrată din anii 1990

Producția de petrol a Rusiei a atins cea mai mare scădere înregistrată din anii 1990 Sursa foto: Arhiva EVZ

Producția de petrol a Rusiei ar putea scădea cu până la 17% în 2022, după invazia Ucrainei, ceea ce ar fi cea mai mare scădere din anii 1990, au dezvăluit noi documente.

Acest lucru vine în momentul în care Moscova simte sancțiunile occidentale care vizează paralizarea capacității Rusiei de a continua războiul în țara vecină.

SUA au instituit o interdicție a tuturor importurilor de petrol rusești, iar Marea Britanie s-a angajat să pună capăt dependenței sale de Rusia până la sfârșitul anului. De asemenea, UE se gândește la o interdicție totală a surselor de petrol rusești.

Un document văzut de Reuters arată că producția de petrol rusă ar putea scădea la 433,8 milioane și 475,3 milioane de tone în acest an, în scădere de la 523 milioane de tone în 2021. Aceasta este cea mai scăzută producție din aproape douăzeci de ani și cea mai semnificativă scădere a producției din epoca imediat post-sovietică.

Producția a început să scadă în câteva zile de la invazia din 24 februarie, scăzând cu 7,5% în aproximativ trei săptămâni.

UE pregătește o a șasea rundă de sancțiuni care ar putea include prevederi specifice împotriva industriei petroliere a Rusiei. UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ 27% din aprovizionarea cu petrol. Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei, a declarat că sancțiunile vor include „o anumită formă” de măsuri asupra petrolului.

„Lucrăm la un al șaselea pachet de sancțiuni și una dintre problemele pe care le luăm în considerare este o formă de embargo petrolier. Când impunem sancțiuni, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să maximizeze presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale asupra noastră.”

Un diplomat al UE a declarat pentru Politico: „Comisia trebuie să caute echilibrul potrivit între un pachet suficient de solid, pe de o parte, dar pe de altă parte viabil pentru țările mai reticente”. Ungaria și cea mai mare economie a Europei, Germania, și-au exprimat opoziția față de interzicerea imediată a importurilor rusești, deoarece se îngrijorează de consecințele asupra economiilor lor interne.

Embargoul petrolier

Pentru Germania, un embargo petrolier este viabil doar atunci când există o sursă alternativă de petrol. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat marți că țara speră să găsească tocmai această soluție în câteva zile. El a spus că un embargo „a devenit gestionabil pentru Germania”, după ce și-a redus dependența de exporturile rusești la un sfert din totalul ofertei sale de import de luna trecută.

Într-o actualizare, dl Habeck a spus că cifra este acum la 12 la sută, iar toate importurile rusești sunt concentrate într-o singură rafinărie. Înainte de invazia rusă, Germania se baza pe Rusia pentru aproximativ o treime din aprovizionarea sa.

Guvernul Regatului Unit a anunțat pe 8 martie că Regatul Unit va „elimina treptat” importurile rusești până la sfârșitul anului 2022, deoarece Marea Britanie lucrează „în strânsă legătură cu SUA, UE și alți parteneri pentru a pune capăt dependenței noastre de hidrocarburile rusești”.

Înainte de această măsură, importurile rusești reprezentau aproximativ opt la sută din oferta Marii Britanii, premierul Boris Johnson spunând că politica ar fi „o altă lovitură economică pentru regimul Putin”. Guvernul a spus că este „încrezător” că obiectivul poate fi atins până la sfârșitul anului, potrivit Express.co.uk.