Primul agent de culoare al Serviciului Secret a fost grațiat după 60 de ani de la condamnarea sa
- Dosofteea Lainici
- 28 aprilie 2022, 23:37
La aproape 60 de ani de la condamnarea lui pentru ceea ce el a pretins că sunt acuzații federale de rasism și de represalii, primul agent al Serviciului Secret al SUA a fost grațiat de președintele Joe Biden.
Abraham Bolden, în vârstă de 87 de ani, care a ocupat un post în serviciul de securitate pentru președintele John F. Kennedy, s-a numărat printre cele 78 de persoane cărora li s-a acordat grațierea sau comutarea pedepselor, ca parte a primei utilizări de către Biden a puterilor sale de clemență executive.
Bolden, care avertizase despre practicile de securitate din jurul președintelui, a fost acuzat în 1964 de încercarea de a vinde o copie a unui dosar al Serviciului Secret unui grup de falsificatori. Primul său proces s-a încheiat cu un juriu suspendat, iar după ce a fost condamnat într-un nou proces, martorii cheie au spus că au mințit la cererea procurorului.
Locuitor de multă vreme în partea de sud din Chicago, Bolden a ispășit aproximativ trei ani în închisoarea federală. El și-a menținut multă vreme inocența și a scris o carte în care a susținut că a fost vizat pentru că a vorbit împotriva comportamentului rasist și neprofesionist din cadrul Serviciului Secret.
Bolden și-a amintit când Kennedy i-a cerut să se alăture serviciului de securitate. El a spus că i s-a refuzat să-l vadă pe președinte, dar Kennedy l-a abordat, întrebându-l dacă a existat vreodată un „negru” în Casa Albă. „Când am fost în Hyannis Port, Massachusetts, m-a tratat ca pe un fiu”, le-a spus Bolden reporterilor. El a spus că președintele Kennedy „a vrut să aducă americanii împreună”. „A simțit că aceasta era misiunea lui”, a spus Bolden. „Dar a înțeles și că viața lui era în pericol. O vedeam în ochii lui. Îi era frică să nu fie asasinat.”
Bolden a spus că a jurat că își va da viața pentru președinte și a făcut-o, dar a spus că experiența sa l-a ajutat. „Am fost în închisoare, dar închisoarea nu a intrat niciodată în mine”, a spus Bolden. „Am folosit acest timp pentru a studia, a mă face aprobat în ochii lui Dumnezeu și a învăța ceva în care omenirea ar putea progresa.”
Primul om de culoare din Serviciul Secret
Într-o declarație postată marți după-amiază pe pagina de Facebook a lui Bolden, Bolden a spus că a primit apelul despre grațiere dimineața devreme și că a acceptat „acțiunea justificată a președintelui Joe Biden cu sinceră recunoștință”. El a mulțumit, de asemenea, familiei sale pentru că „mi-a dat dorința de a lupta în unele dintre cele mai negre zile din viața mea”.
„În timp ce încercările inițiale de a-mi afirma nevinovăția nu au avut succes, aproape 60 de ani mai târziu, victoria mea a fost câștigată”, a scris el. „Sper că iertarea mea îi va inspira pe alții să continue să lupte pentru dreptate și să rămână aproape de adevăr.”
Povestea lui Bolden a fost prezentată într-o peliculă din Chicago Tribune din 2010 de către Dawn Turner Trice, inclusiv relatarea lui despre modul în care o întâlnire întâmplătoare cu Kennedy la Chicago l-a făcut să fie promovat la Washington pentru a se alătura echipei de protecție a președintelui.
În aprilie 1961, Bolden lucra ca agent al Serviciului Secret cu sediul în Chicago și fusese desemnat să păzească o baie închisă la centrul de convenții McCormick Place, când Kennedy a sosit pentru un eveniment politic. El a spus că președintele s-a oprit la ușa toaletei și l-a întrebat: „A existat vreodată un agent negru al Serviciului Secret în Washington, D.C.?””.
Bolden a spus: „I-am spus: „Nu din câte știu, domnule președinte”. Și m-a întrebat dacă aș vrea să fiu primul și i-am spus: „Da, domnule, domnule președinte”. Două luni mai târziu, Bolden, care avea 26 de ani la acea vreme, a fost trimis la Washington, unde a spus că imediat „s-a lovit de un rasism aspru”.
Închis pe nedrept
După asasinarea lui Kennedy în Dallas în 1963, Bolden a spus că a plănuit să încerce să vorbească cu cineva din Comisia Warren, dar în schimb a fost escortat brusc înapoi la Chicago, unde a fost acuzat că a solicitat o mită de 50.000 de dolari de la șeful unei rețele care falsifica documente.
„Urmele asasinării lui Kennedy au dus la evenimente care m-ar implica într-un caz de luare de mită”, a spus Bolden în declarația sa. „După două procese importante, desfășurate în fața unui judecător care a spus juriului care a deliberat să mă declare vinovat, am fost condamnat și am executat o pedeapsă de șase ani.”
Bolden, care a fost eliberat după ce a stat aproximativ 39 de luni după gratii, și-a menținut mereu nevinovăția. El i-a cerut de două ori grațierea președintelui Richard Nixon, dar a fost refuzat, iar apelurile sale către o succesiune de președinți de-a lungul anilor au fost întâmpinate de tăcerea de la Casa Albă.
Bolden, între timp, a rămas la Chicago, lucrând ca supervizor de control al calității auto înainte de a se pensiona în 2001. Soția sa, Barbara, care este acum decedată, l-a convins să-și scrie memoriile, „Echoul din Dealey Plaza” și i-a fost alături pe tot parcursul vieții în încercarea lui de a-și pleda nevinovăția. „Ne-a ținut familia unită în aceste vremuri tragice”, se arată în declarația lui Bolden, potrivit Chicago Tribune.