SUA ar putea redirecționa vânzarea de gaze naturale. Cum vor fi ajutate Polonia și Bulgaria, după decizia anunțată de Gazprom
- Sabina Popescu
- 28 aprilie 2022, 21:16
Statele Unite ale Americii (SUA) vor colabora cu aliații lor și ar putea, în urma discuțiilor, să redirecționeze vânzarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în dreptul cărora Rusia a decis să întrerupă furnizarea de energie. Dacă Polonia a susținut că deține rezerve semnificative de gaze, Bulgaria nu are stocuri la fel de mari. Iată ultimele informații despre situația energetică a celor două state.
SUA au început să discute cu aliații săi despre redirecționarea vânzărilor de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, ambele țări fiind informate de către Gazprom marți că în ziua următoare urmează să le fie sistată energia. Anunțul a fost făcut de președintele Joe Biden, într-o conferință de presă.
SUA ar putea redirecționa gazele
„Polonia a indicat rezerve semnificative de gaz, la fel ca și Bulgaria, dar nu la fel de mult.
Am lucrat cu aliații din Japonia și am putea redirecționa vânzarea de gaze naturale din aceste țări către Polonia și Bulgaria.
Asta este tot ce pot spune în acest moment”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, întrebat fiind despre situația celor două state europene.
Livrări „comune” la nivelul UE
În ceea ce privește rezervele de gaze, operatorul polonez de gazoducte Gaz-System a transmis că clienții din țară primesc suficient gaz pentru a satisface cererea actuală. „Rețeaua (…) este alimentată continuu din alte direcții”, inclusiv din Germania și Republica Cehă, se arată într-un comunicat emis de companie și citat de agenția de presă Reuters.
Bulgaria este „în comunicare constantă” cu Comisia Europeană, deoarece „se discută despre livrări comune la nivelul UE”, a transmis și Ministerul bulgar al Energiei.
Polonia și Bulgaria acuză „arma politică” a Rusiei
În cadrul unei conferințe de presă susținută în capitala Sofia, ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a declarat că „consumul de gaze naturale în Bulgaria este garantat pentru cel puțin o lună înainte și că în acest moment nu este nevoie să se limiteze consumul”.
„Este evident că, în situația actuală de război din Ucraina, gazele naturale sunt folosite de Rusia ca armă politică și economică”, a declarat Nikolov, adăugând că Bulgaria nu va purta discuții sub presiune. Aceeași poziție a fost susținută și de Polonia.
Companiile bulgare de exploatare a gazelor naturale au asigurat continuitatea „livrărilor alternative”. „Țara noastră este un partener loial în contractele existente și nu vom pune în pericol livrările către vecinii noștri”, a spus Nikolov.
În altă ordine de idei, mai multe țări din Uniunea Europeană ar putea să rămână fără gaze naturale, a avertizat Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.