Reacție de ultimă oră de la Guvern! Ce se întâmplă cu România după încetarea furnizării de gaze rusești în Bulgaria şi Polonia
- Antonia Hendrik
- 27 aprilie 2022, 16:14
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în conferința de presă de la Guvern, că decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia nu afectează România deocamdată, deoarece consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem la ora actuală.
Nicolae Ciucă a reacționat imediat după ce Gazprom a încetat furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia. Premierul a declarat că România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem la ora aceasta.
Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz, a mai spus premierul, precizând că se caută resurse alternative. Mai mult, liderul PNL a menţionat că asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz.
Am avut o discuţie cu ministrul Energiei, România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. ”Acum, când discutăm, se caută surse alternative pentru gaz, dar în acest moment România nu este afectată, a declarat premierul Ciucă.
Rusia oprește exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria
Gigantul energetic rus Gazprom declară că a oprit exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului țărilor de a plăti livrările în ruble. Firma a spus că serviciile nu vor fi restabilite până când plățile nu vor fi efectuate în moneda rusă.
Anunțul vine după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Polonia a confirmat că livrările s-au oprit, dar Bulgaria a spus că încă nu este clar dacă livrările au fost oprite.
Amenințarea, în care Putin a spus că „contractele existente vor fi oprite”, a fost văzută ca o încercare de a creşte rubla, care a fost lovită de sancțiunile occidentale.
Compania poloneză de gaze de stat PGNiG, care a cumpărat 53% din importurile sale de gaze de la Gazprom în primul trimestru al acestui an, a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaze.
Bulgaria a plătit inclusiv pentru luna aprilie, iar Gazprom încalcă contractul
Între timp, la Sofia, ministrul energiei, Alexander Nikolov, a declarat că Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze rusești pentru luna aprilie și a susținut că furnizorul Gazprom va încălca actualul său contract dacă va opri fluxul.
Deoarece toate obligațiile comerciale și legale sunt respectate, este clar că în acest moment gazul natural rusesc este folosit mai mult ca armă politică și economică în războiul actual, a spus Nikolov.
Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, a declarat că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative, dar nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în prezent.
Directorul executiv al operatorului bulgar de rețea de gaze Bulgartransgaz a declarat că livrările către Bulgaria sunt încă în flux. Bulgaria transportă, de asemenea, gaz rusesc printr-o prelungire a conductei Turk Stream către Serbia vecină și de acolo către Ungaria.
Ungaria și Austria au mai spus că aprovizionarea cu gaz este normală
Premierul Cehiei, Petr Fiala, a declarat că ţara sa nu a avut semnale sau informații cu privire la vreo întrerupere a furnizării de gaze, dar trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu. Țara central-europeană este aproape în întregime dependentă de Rusia pentru gazul său.
Principalul deputat al Rusiei a declarat miercuri că gigantul Gazprom a luat decizia corectă de suspendare a furnizării de gaze către Bulgaria și Polonia și a spus că Moscova ar trebui să facă același lucru cu alte țări „neprietenoase”.
„Același lucru ar trebui făcut și cu alte țări care ne sunt neprietenoase”, a scris Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei, Duma, pe canalul său Telegram.