Stresul, principalul vinovat în agravarea unor afecțiuni. Sfaturi pentru a ne relaxa și a elimina stresul
- Ramona Rotaru
- 2 mai 2022, 23:45
Stresul este un fenomen care creează stări de disconfort sau de tensiune. Majoritatea oamenilor din lume se confruntă cu acest fenomen, care însă are efecte negative asupra sănătății noastre. Stresul are o influență asupra organismul și poate duce chiar și la agravarea unor afecțiuni de care suferim.
Stresul este un fenomen prin care trecem de nenumărate ori în decursul vieții. Este un lucru absolut normal, însă totul până la un anumit punct. Probleme în familie, la job, îngrijorări cu privire la starea de sănătate sau dificultățile financiare sunt de cele mai multe ori factorii care duc la stres. Din păcate, acest fenomen poate escalada și ajunge să ne afecteze starea de sănătate. Specialiștii susțin că stresul poate să agraveze o serie de afecțiuni.
Simptome ale stresului sever:
- Dureri generale
- Scăderea energiei
- Dificultăți de somn
- Gândire dezorganizată
- Oboseală
- Sentimentul de pierdere a controlului
- Sentimente de neputință
- Boli și infecții frecvente
- Disfuncții gastrointestinale
- Dureri de cap
- Iritabilitate
- Tensiunea musculară
- Nervozitate și anxietate
- Probleme de concentrare
- Probleme digestive
Stresul agravează alte boli
Stresul este normal până la un punct, însă atunci când trecem prin situații grele, el poate deveni sever, ducând la agravarea mai multor afecțiuni. Specialiștii vorbesc despre o listă destul de lungă, pe care se află inclusiv infertilitatea. Iată o listă cu afecțiunile care pot fi agravate de către stres:
1. Boli ale inimii. Nu stresul în sine provoacă astfel de afecțiuni, ci problemele asociate lui. Pe fond nervos putem începe să avem obiceiuri nesănătoase, printre care se numără și alimentația. Kilogramele în plus pot duce la hipertensiune.
2. Boli de stomac. Perioadele agitate din viața noastră pot lăsa urme severe asupra sănătății, inclusiv în ceea ce privește stomacul. Nivelul ridicat de stres face ca stomacul să fie o gazdă bună pentru infecții și inflamații.
3. Gastrita. Pe bază de stres stomacul secretă mai mult lichid gastric decât normalul de 2-3 litri. Cantitatea mai mare produsă atacă pereții stomacului și îi erodează, astfel ducând la apariția gastritei.
4. Diabet zaharat. Situațiile stresante pot fi prezente zilnic în viața noastră, așa că organismul se chinuie să lupte cu ele din răsputeri. Această luptă nu este deloc una ușoară și poate duce la afecțiuni serioase. Stresul poate determina creșterea nivelului de glucoză din sânge, astfel fiind mai predispuși la diabet zaharat.
5. Insomnii. Un stil de viață haotic și plin de stres nu este deloc unui sănătos. Oboseala cronică poate apărarea la oricare dintre noi, mai ales când orele de somn nu se sunt suficiente. Dificultățile în a adormi sau trezitul dimineața devreme este cauzat de problemele cu care ne confruntăm.
6. Infertilitatea. Multe cupluri tinere se confruntă cu probleme serioase atunci când doresc să obțină o sarcină pe cale naturală. De cele mai multe ori analizele ambilor parteneri sunt bune, însă fără rezultat. Stresul este una din cauzele care afectează fertilitatea, tocmai din acest motiv medicii recomandând tinerilor să se detașeze de problemele zilnice.
Cum scăpam de stres
Evenimentele stresante sunt prezente în viața oricăruia dintre noi. Totuși contează extrem de mult modul în care gestionăm situația și cum putem să ne menținem gândirea pozitivă. Meditația și pozitivitatea sunt elemente importante pentru a scăpa de stres. Nu îl putem elimina complet din viața noastră, însă iată cum putem diminua stresul.
Activitate fizică. Este extrem de important să ne menținem starea de spirit și să vedem lucrurile într-o manieră pozitivă. Exercițiile fizice ajută mintea să se relaxeze și elimină gândurile negative. Mersul pe jos, alergatul sau dansul pot fi extrem de eficiente.
Odihnă. Orele de somn sunt extrem de importante pentru a ne menține gândirea pozitivă. Oboseala inhibă creierul și gândirea rațională. Pentru un somn odihnitor și liniștit, specialiștii recomandă închiderea tuturor dispozitivelor electronice, cum ar fi televizorul sau telefonul mobil.
Alimentația sănătoasă. Tot ceea ce consumăm ne ajută să facem față stresului care apare zilnic. Alimentele procesare, zahărul și carbohidrații nu fac decât să accentueze simptomele stresului. Fructele și legumele proaspete, pline de proteine, ne ajută să ne menținem gândurile pozitive și să ținem piept provocărilor. Ele ne dau și un plus de energie, ceea ce ne face să fim mai încrezători în forțele proprii.