Alegeri în Franța. Toți ochii pe Brigitte Macron. În ce ținută a mers la votul crucial pentru soțul său, Emmanuel Macron. FOTO

Alegeri în Franța. Toți ochii pe Brigitte Macron. În ce ținută a mers la votul crucial pentru soțul său, Emmanuel Macron. FOTO Sursa foto: Arhiva EVZ

Duminică, președintele Franței, Emmanuel Macron, și soția sa, Brigitte, au mers să își exercite votul pentru turul doi de alegeri prezidențiale care au loc în Franța, alegeri în care Macron se luptă cu Marine Le Pen. Soția lui Macron a ales să poarte o ținută elegantă, în ton cu evenimentul la care a fost prezentă.

Înainte de a intra în cabina de vot, Emmanuel Macron, președintele în exercițiu al Franței, a făcut o baie de mulțime, însoțit fiind de soția sa, Brigitte Macron.

Prima Doamnă a Franței a purtat un costum de culoare bej, alături de o pereche de pantofi cu toc înalt, ținută pe care a accesorizat-o cu o geantă de aceeași culoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine va câștiga scaunul de la Palatul Elysee

Cetățenii francezi se îndreaptă, duminică, 24 aprilie, spre urnele de vot pentru a decide dacă îi vor acorda centristului Emmanuel Macron încă cinci ani de mandat de președinte al statului sau dacă îl vor înlocui cu candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen.

După o campanie electorală care a provocat o mulțime de diviziuni, Le Pen, adversara politică în vârstă de 44 de ani, se confruntă cu o bătălie dificilă, potrivit sondajelor.

Peste 25% din cetățenii Franței au votat deja

Prezența la vot, care ar putea fi esențială în stabilirea alegerilor prezidențiale franceze, a fost de 26,41% duminică la prânz, potrivit Ministerului de Interne, ușor mai mare decât la aceeași oră pentru primul tur de scrutin de acum două săptămâni.

Deși este ridicată în comparație cu standardele multor țări, scăderea participării la vot în Franța a devenit o sursă majoră de îngrijorare, deoarece un număr tot mai mare de alegători declară că se simt deconectați și dezamăgiți de politică.

Prezența la vot ar putea fi esențială pentru a determina cine va câștiga votul de duminică. Președintele Emmanuel Macron și Marine Le Pen, contracandidatul său de extremă dreapta, au încercat amândoi în campania pentru turul doi să apeleze la alegătorii care nu îi plac pe niciunul dintre ei – în principal cei de stânga, care sunt dezamăgiți că niciun candidat de stânga nu a ajuns în turul doi și care ar putea decide să rămână acasă.

Sistemul de vot din Franța

În Franța se votează în continuare cu buletine de vot pe hârtie, în plicuri de hârtie, fără vot prin corespondență și fără vot anticipat. Votul prin corespondență a fost interzis în 1975, pe fondul temerilor legate de posibile fraude. Francezii care locuiesc în străinătate votează în ambasade sau consulate.

Primele rezultate preliminare sunt așteptate de la ora 20.00, când autoritățile electorale vor publica o proiecție bazată pe anumite secții de votare alese ca fiind reprezentative pentru Franța.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen se luptă pentru a câștiga scaunul de președinte al statului. Pentru a câștiga, ambii trebuie să atragă alegătorii care au susținut alți candidați în primul tur. Cele două figuri politice sunt polarizante în Franța, iar abținerea de la exprimarea opțiunii de vot joacă rolul unui factor-cheie.