Cine face parte din galaxia Macron?

Cine face parte din galaxia Macron?

Ei lucrează în umbră la Elysée, în plină lumină pe scena politică sau în societatea civilă: Emmanuel Macron se bazează pe bărbați și femei - mai puține la număr -, cu traiectorii diverse, pentru a prezida Franța de cinci ani și a conduce campania prezidențială.

Alexis Kohler. Este mâna dreaptă a președintelui, căruia îi este fidel de opt ani. Extrem de discret, ținându-se departe de mass-media, acest înalt oficial în vârstă de 49 de ani deține funcția strategică de secretar general al Palatului Elysée încă de la începutul mandatului de cinci ani. Instalat într-un birou de lângă președinte, gestionează zilnic situații de urgență, probleme economice și sociale majore, dar și politice, și "ține casa" atunci când Emmanuel Macron este în deplasare.

El a fost ținta unei anchete judiciare din iunie 2020 referitoare la legăturile sale cu armatorul italo-elvețian MSC și al unei anchete PNF deschisă în iunie 2021 pentru suspiciunea de "trafic de influență" în jurul fuziunii Veolia-Suez.

- Brigitte Macron. Ea nu ocupă nicio funcție oficială la Palatul Elysee și își prezintă rolul ca acela de "soție a președintelui". Însă influența sa este majoră alături de el, potrivit celor din jur, iar ea a recunoscut public că a avut uneori schimburi "dure" cu el.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Cabinetul. Este alcătuit din aproximativ şaizeci de oameni şi a fost profund reînnoit de mai multe ori din 2017. Unii dintre ei se ocupă de buna funcţionare a Palatului Elysée, cum ar fi directorul cabinetului Patrick Strzoda, în timp ce alţii, recrutaţi pentru expertiza lor, consiliază președintele pe teme majore precum siguranța, locurile de muncă sau cultura.

Foarte influent, polul diplomatic include o duzină de diplomați, în frunte cu Emmanuel Bonne, "sherpa" președintelui pentru marile întâlniri internaționale. Printre consilierii cei mai apropiați de Emmanuel Macron se numără Jonathan Guémas, responsabil de discursuri, Clément Léonarduzzi, care se ocupă de comunicare și Bruno Roger-Petit, un fost jurnalist care supraveghează chestiunile memoriale.

În fine, Emmanuel Macron poate conta pe un apropiat la Matignon, martor la nuntă: economistul Marc Ferracci, consilier însărcinat cu monitorizarea planului de redresare împreună cu Jean Castex. Ei nu au birou la Elysée, dar au intrare acolo sau discută prin telefon, SMS sau pe buclele rețelelor de socializare cu președintele. Ei vin din dreapta, centru sau stânga și s-au alăturat lui Emmanuel Macron înainte sau după victoria din 2017.

Lovitură la alegerile din Franța! Macron are un nou aliat! Șansele de a câștiga cresc vertiginos. Cum arată ultimul sondaj

Sursa foto: EPA/YOAN VALAT

Unii dintre ei apar ca nişte "soldaţi bătrâni" cu experiență în luptele politice, precum François Bayrou, fost candidat la președinție și șef al Modemului, care are autoritatea să spună ce crede despre șeful statului și uneori să-și exprime deschis diferențele.

Printre ceilalți aleși din "lumea veche" de dinainte de 2017 se numără Richard Ferrand, ex-socialist care conduce Adunarea Națională, șeful deputaților En Marche Christophe Castaner sau miniștrii ștampilați în dreapta precum cei ai Economiei, Bruno The Primar, de Interne, Gérald Darmanin, și De peste mări (Outre-mer), Sébastien Lecornu. Tinerii membri ai guvernului, precum Clément Beaune, Julien Denormandie și Gabriel Attal, au și ei o influență din ce în ce mai mare.

Armata lui Emmanuel Macron

Expertiza politică a lui Thierry Solère, deputat de dreapta, și a lui Stéphane Séjourné, care conduce grupul Renew Europe din Parlamentul European, este căutată și de Emmanuel Macron. Fără să apară public, continuă să cântărească anumiți piloni ai campaniei din 2017, precum fostul consilier David Amiel sau Grégoire Potton, care coordonează campania, în care joacă un rol important și deputatul Roland Lescure și fostul secretar general adjunct al Elysée, Anne de Bayser.

Ferindu-se de "bula" politică, Emmanuel Macron caută să consulte și personalități din viața civilă, fie că sunt din lumea afacerilor, digital, cultură sau chiar sport.

La fel ca Jean-Marc Dumontet, șeful mai multor teatre pariziene, moderatorul Stéphane Bern despre patrimoniu sau șeful grupului de economie socială și solidară Jean-Marc Borello. Tradiția familiei îl obligă, el apreciind și schimburile cu medicii, potrivit La Libre Belgique. (RADOR)