Rusia recurge la tactici brutale în Mariupol. Soldații atacă continuu uzina siderurgică Azovstal. Civilii, înfometați pentru a se preda

Rusia recurge la tactici brutale în Mariupol. Soldații atacă continuu uzina siderurgică Azovstal. Civilii, înfometați pentru a se preda Sursa: Arhiva EVZ

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a informat că forțele rusești au „atacat continuu” uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, care a fost încercuită în duminica Paștelui. Inamicii și-au propus să îi înfometeze pe civilii rămași în combinat și nu vor să permită evacuarea ucrainenilor prinși în capcană, a atras atenția Institutul pentru Studiul Războiului, din Statele Unite, în ultima actualizare de informații.

”E Paștele Ortodox 2022. Dar chiar acum, Federația Rusă atacă continuu Azovstal din Mariupol”, a transmis consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. Locul în care se află ultimii civili și militari din regiune este bombardat cu bombe aeriene grele și artilerie, potrivit ultimelor informații transmise de partea ucraineană.

Rușii „atacă continuu” combinatul Azovstal

„Federația Rusă acumulează forțe și echipamente pentru asalt. Cine a dat ordinul „să nu atace”?”, s-a exprimat consilierul prezidențial ucrainean. Președintele rus Vladimir Putin a afirmat la începutul acestei săptămâni că forțele rusești au obținut „eliberarea” Mariupol, dar a ordonat forțelor sale să se oprească înainte de a cuceri uzina Azovstal, ultimul bastion major al apărării ucrainene din oraș.

„Federația Rusă ar trebui să se gândească la rămășițele reputației sale”, a spus Podolyak, îndemnând Rusia să anunțe un armistițiu de Paște în Mariupol, să deschidă un coridor de evacuare pentru civili și să convină asupra unei „runde speciale de negocieri” pentru schimbul de forțe militare încercuite în oraș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mariupol, aproape de o catastrofă uriașă

În timp ce barajul de la Mariupol continuă, vasta uzină siderurgică Azovstal din oraș a devenit una dintre ultimele rezistențe semnificative ale forțelor ucrainene. Complexul industrial adăpostește sute de soldați și civili - iar proviziile sunt pe sfârșite.

Joi, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că acolo se află „aproximativ 1.000 de civili și 500 de militari răniți”. Iuriy Ryzhenkov, directorul general al companiei care deține uzina, a declarat pentru CNN că situația de acolo este „aproape de o catastrofă”.

Civilii din uzină sunt înfometați

În altă ordine de idei, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a publicat cea mai recentă actualizare privind ofensiva Rusiei în Ucraina. În această actualizare, se spune că trupele rusești exercită presiuni asupra oțelăriei Azovstal din Mariupol – unde se află ultimii apărători ucraineni ai orașului.

Organizația a adăugat că forțele rusești vor încerca să îi înfometeze pe apărătorii rămași ai uzinei siderurgice și nu vor permite evacuarea civililor prinși în capcană. Președintele ucrainean a avertizat că va anula negocierile de pace cu Rusia dacă ultimii apărători ai Mariupolului vor fi uciși.

Sâmbătă a fost planificat un coridor umanitar pentru a evacua civilii blocați în oraș, dar demersul nu a avut loc. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, în speranța de a pleca, dar au fost dispersate de forțele rusești, care i-au avertizat de bombardamentele iminente.