EXCLUSIV. Adevărata miză a războiului din Ucraina! Vladimir Putin, dat de gol. Următoarea ţintă a Rusiei (VIDEO)

EXCLUSIV. Adevărata miză a războiului din Ucraina! Vladimir Putin, dat de gol. Următoarea ţintă a Rusiei (VIDEO) Sursa: cvlpress

În cadrul podcastului Evenimentul Istoric, jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea l-au avut ca invitat pe fostul comandant NATO, generalul Mircea Mîndrescu. Acesta a analizat, pe harta în timp real a războiului, modul în care se derulează adevărata miză a conflictului din Ucraina, cea dintre Rusia și NATO, organism pe care îl cunoaște bine.

Generalul Mircea Mîndrescu, fostul comandant NATO, este șef al JALLC, Centrul comun de analiză și lecții învățate Monsanto – Lisabona(JALLC).

Orașe distruse total, jafuri, violuri, milioane de refugiați plecați de-a lungul și de-a latul continentului, gropi comune, crime de război, pe de o parte, pe de alta, o ripostă militară îndârjită a luptătorilor ucraineni și o ploaie de sancțiuni economice, care nu împovărează economic doar Rusia. Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea a comentat dimensiunea complexă a

Modelul NATO, sursă de inspirație pentru Rusia

Fostul comandant NATO a explicat că atât rușii cât și chinezii, după operațiunea Desert Storm din 1991, s-au uitat la modalitate de acțiune a americanilor și au învățat cum să intervină militar într-un mod similar. „Desert Storm-ul din 1991 a dat clipe de nesomn și pentru ruși și pentru chinezi. Armata irakiană era gândită ca fiind a 4-a armată ca putere convențională, călită în război cu Iranul. Faptul că le-au terminat (americanii n.r.) în 100 de ore toată armata și ei nu au vrut să meargă la Bagdad, pur și simplu au zis «Wow, ce ne facem?”». Atât rușii cât și chinezii au spus că acesta este modelul, că așa trebuie să facă”, a explicat Mircea Mîndrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Acest model de intervenție într-un conflict armat este cel adoptat de NATO, care s-a văzut cel mai bine în debutul războiului din Ucraina. „Vedem începutul acestui conflict după model american: lovitura electronică care durează, cea aeriană care începe și durează, iar totul când a fost fezandat, atunci se intră terestru cu bocancul infanteriei, să curețe tot ce mai e în urmă. Acesta este pattern-ul și nu le-a reușit. Sigur mijloacele lor de înaltă precizie nu sunt atât de multe și nu sunt de atât de precise”, este de părere fostul comandant NATO.

Rusia amenință din nou NATO

Războiul din Ucraina devine pentru ruși tot mai scump, din cauza pierderilor de instrumente militare. Un tanc rusesc este 8 milioane de dolari, un avion 18 milioane de dolari, și sunt doborâte cu rachete britanice de câteva zeci de mii de dolari sau cu Javelinuri de câteva sute de mii. „Cu o rachetă Javelin să neutralizezi o instalație militară de 8 milioane sau un avion de 18 milioane, e o problemă…”, a conchis generalul.

Rusia a avertizat Suedia și Finlanda, prin canale diplomatice bilaterale, cu privire la consecințele aderării la NATO, a declarat miercuri 20 aprilie purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova: „Nu vor avea de ce să fie surprinși de consecințe, au fost informați”.

Versiunea completă a interviului poate fi vizionată aici: