Decizia care îl va înfuria pe Putin. Anunțul de ultimă oră a lui Volodimir Zelenski direct de la Kiev

Decizia care îl va înfuria pe Putin. Anunțul de ultimă oră a lui Volodimir Zelenski direct de la Kiev Sursa:president.gov.ua

Ucraina speră să obțină în următoarele săptămâni statutul de candidat la aderarea în Uniunea Europeană. Volodimir Zelenski a transmis deja toate actele necesare la Bruxelles.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că speră că va obţine pentru ţara sa statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE), în următoarele săptămâni, informează AFP. În timpul unei întrevederi la Kiev, Zelenski i-a înmânat ambasadorului Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase ce constituie cererea de aderare a Ucrainei la UE.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură. În mod obişnuit, obţinerea statutului de candidat la aderare la UE durează ani, însă Bruxellesul ne-a oferit cu adevărat oportunitatea de a angaja această procedură în câteva săptămâni sau luni.

Suntem cu adevărat convinşi că această procedură va fi activată în următoarele săptămâni. Aceasta ar constitui un semnal important pentru prietenia între Kiev şi Bruxelles. Suntem convinşi că vom fi susţinuţi în această muncă. Ucrainenii sunt uniţi în spatele acestui obiectiv: să se simtă egalii altor europeni, să facă parte din UE “,  a afirmat Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele state ezită

Integrarea în UE este un proces de durată pentru apropierea legislaţiei ţării-candidate de cea a UE. Procesul necesită negocieri complexe asupra unui număr mare de subiecte şi respectarea unor criterii dificile pentru o ţară aflată în război, printre care stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

Aderarea unui stat la Uniunea Europeană necesită de asemenea acordul unanim al celor 27 de ţări membre. Din cauza invaziei Rusiei, sunt state care sunt sceptice în ceea de privește acceptarea Ucrainei în UE.

Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia  sunt cele opt țări care au îndemnat, într-o scrisoare deschisă, la începerea discuţiilor asupra aderării Ucrainei la UE.

Însă o treime dintre statele membre, printre care Belgia, Ţările de Jos, Italia sau Spania, sunt mai "rezervate", potrivit unei surse diplomatice contactate de agenţia de presă franceză.

Proces de durată

Totuși, cele 27 de state ale UE au fost de acord cu iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar.

Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.