Avertisment teribil al lui Alexandru Rafila! Nu mai luaţi aceste medicamente. Pericol uriaş pentru sănătate

Avertisment teribil al lui Alexandru Rafila! Nu mai luaţi aceste medicamente. Pericol uriaş pentru sănătateSursă: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila spune că 90% dintre medicamentele comercializate online sau pe piața neagră sunt contrafăcute. Unele pot fi toxice deoarece nimeni nu știe exact ce substanțe conțin.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre riscurile la care se expun românii care cumpără medicamente de pe internet sau de pe piața neagră. Mulți oameni aleg această variantă fie pentru că medicamentele sunt mai ieftine, fie că sunt păcăliți de tot felul de reclame care promit efecte miraculoase ale unor tratamente, care de fapt sunt apă de ploaie.

Mergeți la farmacie

Alexandru Rafila spune că medicamentele trebuie cumpărate din farmacii. Dacă oamenii aleg să le cumpere online sunt sfătuiți să acceseze tot site-urile farmaciilor autorizate.

„În primul rând, medicamentele eliberate pe bază de prescripție nu trebuie să fie cumpărate de pe internet. Există și o legislație în acest sens. Eu cred că aici am putea face ceva mai mult (…) Cred că trebuie să realizăm în mod consistent campanii de informare pentru public, în cât să renunțe la astfel de achiziții.

Motivele sunt diferite pentru achiziția medicamentelor de pe diverse site-uri. Unul dintre ele, dacă e vorba de medicamente care nu sunt înregistrate în România, atunci există tentația să fie luate din alte surse cu ușurință”, a precizat Rafila.

90% sunt contrafăcute

Ministrul Sănătății trage și un semnal de alarmă cu privire la pericolele uriașe la care se expun oamenii care cumpără medicamente din surse îndoielnice. 90% dintre acestea sunt contrafăcute. Unele dintre ele pot avea efecte adverse grave pentru că nimeni nu știe exact ceea de conțin, astfel că ele pot fi toxice. Altele sunt apă de ploaie și nu au absolut niciun efect. Alexandru Rafila a mai spus că este nevoie de o campanie de informare a populației pe acest subiect.

Marea majoritate a medicamentelor vândute pe internet și asta însemnă mult peste 90% sunt contrafăcute. În cel mai bun caz, ele nu au niciun efect, dar pot să fie în egală măsură și toxice. Nu știm ce se găsește într-un comprimat care este comercializat în acest fel și în mod evident nu trebuie procurate decât dintr-o rețea farmaceutică.

Autoadministrarea de medicamente sau procurarea de pe diverse site-uri, care nu au nicio garanție (…) este clar că nu putem să o încurajăm. Cred că trebuie să avem o campanie de informare ca lumea să evite în totalitate de astfel de practici”, a declarat Alexandru Rafila pentru B1 TV..

Ne puteți urmări și pe Google News