Iată cum poți ajunge la vârsta de 90 de ani având un stil de viață sănătos

Iată cum poți ajunge la vârsta de 90 de ani având un stil de viață sănătos sursa: arhivă EVZ

Oamenii ajung la nouăzeci de ani într-o formă mult mai bună decât înainte. Dr. Norman Swan, autorul noii cărți „So You Think You Know What’s Good For You?” este convins că, biologic vorbind, „90 este noul 70”.

„Odinioară era o anomalie genetică să ajungi la 100 de ani. Era vorba despre genele tale”, spune dr. Norman. „Acum, nu este vorba despre genele tale. Așa ți-ai trăit viața. Oamenii cu gene de îmbătrânire foarte bune trăiesc acum până la 105 sau 110 ani – o bătrânețe extremă. Și o mulțime de oameni ajung la 100 de ani într-o formă foarte bună.

Modificare stilului de viață

Evident, nu toți vom începe să trăim pentru totdeauna - nu suntem vampiri. Iar pentru cei care ajung la nouăzeci de ani, probabil că „vor avea nevoie de ceva întreținere pe parcurs”, spune dr. Norman. „Șoldurile tale se uzează și ai nevoie de proteze de șold.”

Cu toate acestea, el este convins că nu este niciodată prea târziu să-ți modifici stilul de viață pentru a trăi mai bine pentru mai mult timp. „Îți poți schimba stilul de viață destul de târziu în viață și asta face diferența”, spune dr. Norman. „Există cercetări care arată că dacă reduceți tensiunea arterială sau reduceți colesterolul, obțineți un efect imediat.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată principalele reguli ale doctorului Norman de urmat pentru o viață mai bună și mai lungă - indiferent de vârsta ta. „Trebuie să faci 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână”, explică el. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine a constatat recent că, în zilele în care activitatea fizică a participanților la studiu în vârstă de 50 până la 74 de ani a crescut, aceștia au îndeplinit mai eficient o sarcină a funcției executive. În zilele în care activitatea lor fizică a scăzut, la fel și performanța cognitivă.

„Pe măsură ce îmbătrânim, este important să avem o dietă diversă. Este important să mănânci o mulțime de lucruri diferite, interesante. Dar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nu pot fi schimbați. Ei mănâncă pâine și unt sau cereale, iar apoi microbiomul tău - insectele din intestine - devin mai puțin diverse. ”

Întâlnirea cu prietenii

Cu toții s-ar putea să visăm la ziua în care vom ajunge să ne retragem și să ne odihnim, dar dr. Norman spune că s-ar putea să nu este un sfat bun când vine vorba de a trăi și de a ne simți mai tineri pentru mai mult timp. „Lucrează cât de mult poți”, spune el. „În primul rând, când ești tânăr, obții cât mai multă educație, pentru că cu cât ai mai multă educație, cu atât faci mai târziu boli de inimă sau te confrunți cu demența.”

Singurătatea ucide. Este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, iar impactul său asupra mortalității este la fel ca obezitatea și fumatul. A avea prietenii și cei dragi în jurul tău te poate ajuta să trăiești mai mult - dar Dr. Noman spune că a-ți găsi timp pentru prietenii poate fi mai dificil decât să faci exerciții fizice sau să mănânci mai bine, mai ales dacă ești ocupat cu munca și cu copiii.

A te simți stresat poate părea o parte normală a vieții de zi cu zi, dar dr. Norman spune că trebuie să reparăm acest lucru. „Nu pune preț pe lucrurile mici, nu te îngrijora de lucrurile pentru care nu trebuie să fii îngrijorat”, spune el, potrivit The Sun.