Criza imensă care lovește România! Anunţul ne vizează pe toţi. Prețurile vor exploda din toamnă
- Ionel Sclavone
- 11 aprilie 2022, 06:00
Majorarea prețurilor la îngrășăminte chimice și la carburanți va avea consecințe asupra prețurilor de vânzare a produselor agricole. Scumpirea îngrășămintelor a început încă din toamna trecută, iar mulți agricultori nu și-au asigurat stocurile necesare, din cauza prețurilor din ce în ce mai mari. Peste toate acestea se suprapun criza energetică și războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Scumpirea îngrășămintelor chimice și a motorinei se va reflecta în prețurile produselor agricole, după recoltare, în toamnă. Fermierii atrag atenția că situația din agricultură este foarte dificilă, iar criza îngrășămintelor este accentuată de războiul din Ucraina. În județul Sălaj, de exemplu, un sac cu azotat de amoniu a ajuns să coste, în unele cazuri, și de trei ori mai mult față de cât costa în urmă cu o jumătate de an.
Fermierii spun că problemele pornesc de la scumpirea energiei, care are produce efecte inclusiv în agricultură. În vestul țării mulți cetățeni trec granița în Ungaria unde alimentează cu motorină care este mult mai ieftină decât la stațiile de carburanți din România.
„Ne ducem la Azomureș, iar 80% din prețul de producție înseamnă gazele naturale. Sacul de azot de la 79 de lei anul trecut este 245 de lei astăzi. Fabrica Azomureș, principalul jucător pe această piață, este acum la regim de avarie și a fost și închisă o perioadă de timp”, spun fermierii, conform Radio România Actualități.
Recoltele vor avea de suferit
Fermierii arată că recolta viitoare va fi influențată, pe de-o parte de prețul practicat pentru îngrășăminte, foarte mari, iar pe de altă parte de scumpirile la motorină.
„S-au scumpit foarte mult îngrășămintele și acum prețurile acestea influențează, plus motorina. Deci acum o să fie problemă cu prețurile produselor agricole, în anul acesta, problemă și cu fertilizările, că dacă nu fertilizezi nici grâul, porumbul, floarea... Te duce un hectar de culturi înființate în primăvara anului acesta aproape la cinci milioane de lei, plus tratamentele, că acestea se ţin lanţ... Pe urmă urcă prețul la pâine, urcă preţul la carne”, a afirmat Valentin Duca, inginer agricol, conform sursei citate.
Criza îngrășămintelor chimice
Îngrăşămintele pe bază de azot sunt cruciale pentru creşterea culturilor în primăvară. Producția acestora este afectată de criza energetică din Europa, dat fiind că sunt produse prin utilizarea gazelor naturale.
În condiția crizei gazelor naturale din Europa, mai multe unități de producție și-au redus activitatea, iar acest lucru se vede deja în piață. Aprovizionarea este limitată, iar prețurile au sărit. Mulți agricultori nu au apucat să-și facă stocuri din vreme, iar culturile lor vor avea de suferit.
„Cumulat cu lipsa de îngrăşăminte importate, impactul va fi resimţit mai puternic. Culturile vor avea de suferit în termeni de calitate şi cantitate”, spune producătorul român de îngrăşăminte Azomureş, care se numără printre firmele care şi-au redus producţia.