Rusia a accelerat procesul de adopție a copiilor ucraineni

Rusia a accelerat procesul de adopție a copiilor ucraineni sursa: Twitter

Avocatul poporului ucrainean pentru drepturile omului a declarat că guvernul rus elaborează o legislație care să permită rușilor să adopte copii ucraineni duși cu forța în Rusia de forțele militare.

Avocatul poporului ucrainean a mai declarat că, până acum, peste 121.000 de copii au fost „deportați” de guvernul rus. Într-o declarație pe Facebook, Lyudmila Denisova a spus că Federația Rusă modifică legislația pentru a permite „procedura accelerată de adopție a copiilor din Donbas”.

Ea a adăugat că oficialii ucraineni nu au informații despre copiii despre care se presupune că sunt procesați în vederea adopției de către ruși. „Acum, rușii, care trag cu rachete și tancuri în casele cetățenilor ucraineni, ucid părinții și ne răpesc copiii în teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei”, a spus ea.

De asemenea, scriind pe Facebook, consilierul prezidențial ucrainean pentru drepturile copilului Herasymchuk Daria a spus că „O astfel de adopție este o încălcare a drepturilor copilului. În special, aceasta încalcă regulile Convenției ONU privind drepturile copilului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deportările din Ucraina

Primele cazuri de deportare în Rusia au fost semnalate la sfârșitul lunii martie, când Pyotr Andryuschenko, asistentul primarului din Mariupol, a declarat că 4.000 până la 4.500 de locuitori din Mariupol au fost mutați „forțat”, fără pașapoarte, în orașul rusesc Taganrog, potrivit Business Insider. Pe 8 aprilie, ONU a declarat că dintre cei 1626 de ucraineni uciși oficial până acum, 63 erau copii. Cu toate acestea, consideră că aceste cifre sunt mult mai mici decât numărul efectiv de victime. Forțele ucrainene au acuzat anterior armata rusă că ia ostatici copii și îi folosește ca scuturi umane.