UE, noi sancțiuni dure pentru Rusia. Importul de cărbune rusesc va fi blocat din august. Vasele și camioanelor rusești vor fi interzise pe teritoriul european

UE, noi sancțiuni dure pentru Rusia. Importul de cărbune rusesc va fi blocat din august. Vasele și camioanelor rusești vor fi interzise pe teritoriul european Sute de companii străine au rămas în Rusia. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a adoptat formal cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri au fost anunțate încă de la începutul acestei săptămâni de către președinte Comisiei Europene și prevăd o interdicție pentru importurile de cărbune, lemne și alte produse.

Masacrul de la Bucha a determinat Uniunea Europeană să impună un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, de data aceasta fiind vorba despre măsuri mult mai dure în ceea ce privește economia.

Este interzis importul de cărbune, chimicale, lemne și alte produse. Această interdicție nu intră în vigoare imediat, ci va fi aplicată începând cu a doua săptămână a lunii august. Totuși, începând de vineri, 8 aprilie, nu se mai pot semna contracte noi pentru furnizarea acestor mărfuri. Contractele existente deja vor fi reziliare oficial în luna august, ceea ce înseamnă că Rusia va continua să primească bani pe exporturile de cărbune până la acel moment, relatează Reuters.

O altă interdicție prezentă în pachetul de sancțiuni este cu privire la intrarea vaselor sau camioanelor rusești pe pe teritoriul european. O astfel de măsura va afecta extrem de tare comerțul rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pachet de sancțiuni vizează și patru bănci din Rusia, inclusiv VTB. Tranzacțiiile acestora vor fi sistate și interzise.

„Acest sancțiuni au fost adoptate ca urmare a atrocităților comise de soldații ruși în Bucha și în alte locuri care s-au aflat sub ocupație rusească”, a spus Josep Borrell, șeful diplomației europene, într-un comunicat.

Nu doar importul de cărbune sau lemn va fi oprit. Potrivit noului pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană blochează importul de ciment, fertilizatori, fructe de mare, dar și alcool, în valoare estimată de 5,5 miliarde de euro pe an.

Sancțiunile UE pentru Rusia nu se opresc aici, exporturile de combustibil pentru avioane, semiconductori, electronice, software și echipamente de transport sau utilaje au fost și ele blocate.

Ursula von der Leyen vorbește despre importanța sancțiunilor împotriva Rusiei

Pachet al cincilea de sancțiuni din partea Uniunii Europene a venit după masacrul de la Bucha. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a vorbit în urmă cu doar câteva zile despre evenimentele din Ucraina, susținând că l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că are sprijin deplin din partea UE.

„Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. Ieri, i-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, a declarat marți Ursula von der Leyen.

„Rusia poartă un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile. Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic. Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să creștem și mai mult presiunea. Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe”, mai spune președina Comisiei Europene.