Anunţul momentului despre pensii! 5 milioane de români sunt vizaţi. Cum le pot creşte veniturile

Anunţul momentului despre pensii! 5 milioane de români sunt vizaţi. Cum le pot creşte veniturile sursa: arhivă EVZ

Comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale spune că nivelul pensiilor este în strânsă legătură cu cel al salariilor. Mai concret, ai leafa mică, ai și pensia mică. Nicolas Schmit crede că România trebuie să corecteze acest aspect și să nu se axeze strict pe indexarea pensiilor.

Comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, spune că România nu trebuie să vizeze doar creșterea pensiilor, ci și a salariilor pentru ca persoanele care au munci o viață să se bucure de stabilitate financiară la bătrânețe.

„În mod normal, sistemul de pensii reflectă şi situaţia economică, nivelul salariilor. Atunci când ai salarii mici, ai şi pensii mici. Cred că acest lucru trebuie analizat în contextul mai larg al economiei şi în contextul mai larg al salariilor. Din ce ştiu eu, sunt pensii în România care sunt foarte mici şi care nu împiedică oamenii să fie în risc de sărăcie”, a declarat Nicolas Smith, într-un interviu acordat Agerpres.

Oficialul a mai spus că nu i se pare normal ca un pensionar să nu își poată permite plata facturilor sau a unui coș decent de cumpărături. „Cred că unul din obiectivele politicilor noastre la nivel european şi una din ţintele noastre este să reducem sărăcia. Asta înseamnă că oamenii pot avea o viaţă decentă şi asta include şi persoanele în vârstă, care au lucrat din greu, deseori pentru salarii mici, pe perioada vieţii lor profesionale şi au ieşit la pensie în sărăcie. Şi asta este o problemă reală. Cred că trebuie reflectat asupra acestui aspect şi, pe cât este posibil, corectat”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu va fi un sistem unic de pensii în UE

Nicolas Schmit spune că nu se poate vorbi despre un sistem unic de pensii în Uniunea Europeană. „Nu cred în astfel de lucruri. Sistemele de pensii sunt foarte mult legate de contextele naţionale. Uniformizarea sistemelor de pensii, chiar şi pe termen lung, nu este realistă. Trebuie să ne asigurăm că sistemele de pensii au două elemente principale: garantează sustenabilitatea sistemului de pensii, pentru că, dacă nu este sustenabil, nu poate fi finanţat şi există riscul că vor exista generaţii care nu primesc pensia adecvată.

Al doilea element este exact acesta, ca pensia să fie la nivelul la care oamenii să aibă o viaţă decentă, iar acesta este un lucru care nu este uşor de creat, pentru că, aşa cum am spus, salariile mici nu duc la pensii mari. Salariile mici, cu contribuţii mici, produc pensii şi mai mici”, a adăugat comisarul UE.

Se mai poate negocia

Legat de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii asumat de România prin PNRR, comisarul spune că se poate discuta despre flexibilizarea lui.

„Cred că ceea ce este important acum este să ne uităm mai puţin la ceea ce ar putea să se întâmple în următorii 10-20 de ani. Important acum este să implementăm Planul de Redresare şi Rezilienţă, pentru mine asta este extrem de important, pentru că asta permite economiei româneşti să fie întărită, să investească în diferite domenii, inclusiv în domenii sociale.

Pe termen mediu şi lung, desigur, trebuie să dai dovadă de o anumită flexibilitate, deci cred că asta este ceva cu care ne confruntăm tot timpul, flexibilitatea, în special dacă ai în vedere o perspectivă pe termen lung asupra situaţiei”, a mai afirmat comisarul UE.