Marile companii vor să-i readucă pe angajații la birou, dar mulți preferă munca de acasă. Ce spun angajatorii

Marile companii vor să-i readucă pe angajații la birou, dar mulți preferă munca de acasă. Ce spun angajatorii Sursa foto: dreamstime

Dat fiind faptul că restricțiile anti-COVID-19 au fost ridicate, firmele din România propun angajaților să se întoarcă la munca de la birou, dar românii pare că aleg flexibilitatea, căci 1 din 4 ar demisiona dacă nu și-ar putea alege modul în care își desfășoară munca. Compania BestJobs anunță că, în urma celui mai recent sondaj al său, un procent de 46% dintre angajații white collar, adică cei care desfășoară muncă de birou sau într-un mediul profesional, lucrează de acasă în această perioadă, în timp ce un procent de 32% dintre respondenți își împart activitățile profesionale între sediul companiei și locuința lor.

Conform unui recent sondaj realizat de compania de recrutare BestJobs, o treime dintre respondenți declară că sunt nehotărâți cu privire la întoarcerea la birou, în timp ce un sfert dintre angajați apreciază mai mult munca online.

Dintre respondenți, „24% preferau să lucreze în continuare remote, acum 67% dintre angajați ar prefera un mod de lucru hibrid, care să le ofere posibilitatea de a alege câte zile lucrează de la birou. În plus, 26% declară că dacă angajatorul le-ar impune întoarcerea integrală la birou, și-ar da demisia și ar căuta un loc de muncă mai flexibil”, transmite Ana Vișian, Marketing Manager la BestJobs.

Aproape jumătate dintre angajații white collar desfășoară muncă remote

Compania BestJobs anunță că, în urma sondajului său, un procent de 46% dintre angajații white collar, adică cei care desfășoară muncă de birou sau într-un mediul profesional, lucrează de acasă în această perioadă, în timp ce doar un procent de 32% dintre respondenți își împart activitățile profesionale între sediul companiei și locuința lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: dreamstime

„Astfel, 64% dintre participanții la sondaj spun că unul dintre principalele motive pentru care nu ar dori să revină complet la munca de la birou ar fi timpul alocat deplasării între sediu și domiciliu. Organizarea lejeră a programului și timpul petrecut alături de familie sunt principalele beneficii pe care le iau în considerare angajații atunci când aleg un mod de lucru flexibil”, arată datele sondajului BestJobs.

Totuși, unii vor să lucreze de la birou

Deși mulți angajați vor să decidă cu privire la flexibilitatea muncii lor, adică să aleagă între birou și propria locuință, unii consideră că există motive pentru a petrece cel puțin o zi pe săptămână la birou.

Principalele motive invocate sunt „proiectele unde este nevoie de alinierea cu toți membrii din echipă (43%), nevoia de socializare (26%), posibilitatea de a face mai multă mișcare datorită ieșitului din casă (23%) și separarea mai bună între viața personală de cea profesională (28%)”, arată comunicatul companiei BestJobs.

Recrutorii ar vrea ca angajații să se întoarcă la birou

Un procent de 65% dintre cei care recrutează forță de muncă spun că ar prefera ca angajații să se întoarcă la munca de la birou, iar 20% dintre cei chestionați spun că acest proces trebuie să se realizeze treptat, pe parcursul următoarelor trei luni.

Mai mult, peste jumătate dintre aceștia afirmă că angajații trebuie să aleagă pe cont propriu cât din munca lor se va desfășura de acasă, și cât de la sediul firmei angajatoare.

Sursa: Dreamstime.ro

Printre cererile angajaților în legătură cu acest aspect se numără „nevoia de o mai mare flexibilitate în timpul zilei de lucru, astfel încât să poată gestiona în paralel și nevoile familiei (35%), decontarea transportului (12%), mai multe zile libere (11%) și ajutor în gestionarea volumului de muncă (10%).”, conform sondajului.

Cercetarea de piață s-a realizat utilizând un eșantion de 1113 utilizatori de internet din țara noastră, fiind efectuată între 02-04 martie 2022.