Veste uriașă pentru România. Zeci de miliarde de euro intră în conturi. Cine va beneficia de aceste sume

Veste uriașă pentru România. Zeci de miliarde de euro intră în conturi. Cine va beneficia de aceste sumesursa: arhivă EVZ

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va beneficia de 80 de miliarde de euro prin PNRR pentru investiții și dezvoltare. Banii vor ajuta țara noastră să recupereze decalajele din unele domenii economice, să treacă în era digitală și să se îndrepte spre producerea de energie verde.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România va beneficia de zeci de miliarde de euro pentru investiții și dezvoltare prin intermediul PNRR. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței Romania Business & Investment Roundtable

Premierul spune că România beneficiază de garanții de securitate ca membru cu drepturi depline al NATO. „România se bucură de toate garanţiile de securitate şi de întreaga solidaritate aliată. Cea mai puternică Alianţă politică şi militară este acum în România şi acţionează unit pentru întărirea Flancului estic.

Soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, care aniversează anul acesta 25 de ani, este dovedită şi în acest context dificil, precum şi în unitatea şi coerenţa manifestate, alături de statele din Uniunea Europeană, care militează pentru deplina solidaritate cu poporul ucrainean. Sunt argumente puternice pe care vom consolida proiectul nostru comun pentru pace, democraţie aprofundată şi prosperitate pentru cetăţeni.

Guvernul României acţionează în baza unui plan de măsuri bine articulat, elaborat la scurt timp după izbucnirea agresiunii militare şi adaptat permanent la evoluţiile europene şi internaţionale. Obiectivul este protejarea cetăţenilor noştri şi a economiei româneşti, iar modelul economic are la bază consolidarea rezilienţei prin politici de creştere economică sustenabilă şi incluzivă, atingerea independenţei energetice, susţinerea investiţiilor şi reformelor, preluarea bunelor practici din gestionarea crizelor anterioare, precum pandemia COVID-19 sau criza energetică”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Capital. 

Dezvoltare prin PNRRR

Premierul mai spune că Planul Național de Redresare și Reziliență va ajuta România să se dezvolte. Țara noastră va beneficia în total de 80 de miliarde de euro pentru investiții.

„Este o oportunitate unică de a recupera decalajele majore în domenii strategice. Fie că vorbim despre digitalizare şi energie, sănătate şi infrastructură, educaţie şi mediu, avem perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care îşi va pune amprenta definitorie asupra modernizării ţării şi creşterii calităţii vieţii oamenilor.

Este un volum de investiţii fără precedent pentru următorii cinci ani. Mobilizarea mediului privat împreună cu capacitatea administraţiei sunt doi piloni importanţi pentru asigurarea succesului acestui plan ambiţios. Implementarea proiectelor de investiţii va fi însoţită de reformele asumate prin PNRR: reforma fiscală, a companiilor de stat, reformele din domeniile educaţie, sănătate şi pensii, politica de decarbonizare şi susţinerea dezvoltării energiei din surse regenerabile. Accelerarea procesului de transformare digitală a economiei şi societăţii româneşti în ansamblu reprezintă un pilon important în PNRR, dar şi un element fundamental în vederea implementării noului model de dezvoltare a României şi realizării convergenţei cu statele europene avansate”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Poluarea trebuie redusă

România are nevoie de modernizări și surse de energie cât mai puțin poluante. „Sectorul energetic, cu accent asupra energiei produse din surse regenerabile cu emisii scăzute de carbon, retehnologizarea şi modernizarea reţelelor de energie şi investiţii în capacităţile de stocare a energiei reprezintă, de asemenea, o oportunitate importantă.

Alinierea la obiectivele Green Deal şi la Strategia Industrială Europeană oferă o serie de priorităţi cu impact pentru revitalizarea industriei româneşti şi creşterea competitivităţii produselor industriale pe piaţa europeană. În acest context, dezvoltarea lanţurilor de valoare, implementarea de tehnologii noi cu emisii scăzute de carbon precum şi tranziţia către o economie circulară sunt obiective esenţiale ce contribuie la îndeplinirea obiectivelor pe piaţa unică”, mai spune premierul.

Investiții în viitor

România trebuie să producă energie verde, iar industria are nevoie de modernizări. De asemenea trebuie atrase investiții strategice.  „Provocările majore privind reducerea efectelor generate de schimbările climatice au nevoie de un set de soluţii adecvate, iar în contextul Pachetului legislativ Fit For 55 priorităţile economice se îndreaptă către crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea capacităţilor de energie verde, atragerea de investiţii strategice şi crearea de ecosisteme industriale inovative.

Aceste direcţii sunt incluse în viziunea Guvernului de modernizare a industriei româneşti, prin integrarea digitalizării, a inovării tehnologice şi sociale, a eco-inovării şi economiei circulare. Stabilitatea economică şi susţinerea mediului de afaceri, coeziunea socială, consolidarea relaţiilor cu statele şi organizaţiile internaţionale care gândesc în termenii democraţiei şi economiei de piaţă fac parte din viziunea Guvernului României.

Doresc să transmit un semnal de încredere comunităţii de business! România este o ţară sigură, ferm ataşată valorilor democratice şi angrenată într-un proces de consolidare şi dezvoltare economică! Modelul nostru economic, bazat pe rezilienţă, coeziune şi solidaritatea, precum şi determinarea de a rămâne în prima linie a procesului de transformare pe care îl implică noul proiect European, menţin România drept destinaţie favorabilă de afaceri”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.