Mesaj disperat către Occident! Ucraina este sub asediu total. Zelenski: „Vestul are nevoie de mai mult curaj”

Mesaj disperat către Occident! Ucraina este sub asediu total. Zelenski: „Vestul are nevoie de mai mult curaj” Sursa foto: captură video

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Occidentul că nu are curaj, în timp ce țara sa luptă pentru a împiedica trupele invadatoare ale Rusiei. A continuat prin a reîmprospăta cererea exasperată pentru avioanele de luptă și tancurile necesare să susțină apărarea într-un conflict care s-a transformat într-un război de uzură.

După ce președintele american, Joe Biden, a spus în discursul său din Polonia că președintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere (cuvinte pe care Casa Albă a căutat imediat să le minimizeze), Zelenski a atacat „ping-pong-ul” Occidentului despre cine și cum ar trebui să predea avioanele” și alte arme, în timp ce atacurile rusești cu rachete ucid și prinde civili.

„Am vorbit astăzi cu apărătorii orașului Mariupol. Sunt în contact permanent cu ei. Determinarea, eroismul și fermitatea lor sunt uimitoare”, a spus Zelenski prin intermediul unui mesaj video astăzi, 27 martie. Prin acest mesaj, Volodimir Zelenski face referire la orașul din sudul asediat, care a suferit unele dintre cele mai mari daune și orori ale războiului.

Război de uzură

Invazia Ucrainei de către Rusia, aflată acum la cea de-a 32-a zi, s-a blocat în multe zone. Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că trupele Rusiei par să încerce să încercuiască forțele ucrainene care se confruntă direct cu cele două zone controlate de separatiști din estul țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul uneia dintre zonele controlate de separatişti din Donbas a declarat duminică că doreşte să organizeze un vot pentru aderarea la Rusia, cuvinte care ar putea indica o schimbare a poziţiei Rusiei. Leonid Pasechnik, șeful autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a declarat că intenționează să organizeze un referendum pentru a deveni parte a Rusiei „în cel mai scurt timp”.

Rusia i-a susținut pe rebelii separatiști de la Lugansk și Donețk învecinat de când o insurgență a izbucnit acolo în 2014, la scurt timp după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea. În discuțiile cu Ucraina de până acum, Moscova a cerut Kievului să recunoască independența Donețkului și Luganskului.

Încercare de divizare a Ucrainei

Kyrylo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a acuzat Rusia că încearcă să împartă Ucraina în două, precum Coreea de Nord și Coreea de Sud.

„Ocupanții vor încerca să atragă teritoriile ocupate într-o singură structură de stat și o vor pune împotriva Ucrainei independente”, a spus Budanov într-o declarație publicată de Ministerul Apărării ucrainean.

În remarcile sale ascuțite, Zelenski a acuzat guvernele occidentale că „se tem să prevină această tragedie”.

În timp ce înaintarea Rusiei asupra ruinelor Kievului a stagnat, luptele au avut loc în suburbii, iar exploziile de rachete trase în oraș au zguduit Catedrala Sf. Sofia, un sit de 1.000 de ani inclus în patrimoniul mondial UNESCO