Ce poți face în privința dispozitivelor care „ascultă” tot ceea ce spui

Ce poți face în privința dispozitivelor care „ascultă” tot ceea ce spuiHackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ai simțit vreodată o senzație că cineva te urmărește? Apoi te întorci și nu vezi nimic ieșit din comun. Totuși, în funcție de locul în care te afli, s-ar putea să nu-ți fi imaginat toată situația. Există miliarde de lucruri care sunt în urma ta în fiecare zi. Sunt peste tot, ascunse la vedere — în interiorul televizorului, al frigiderului, al mașinii și al biroului. Aceste lucruri știu mai multe despre tine decât ți-ai putea imagina și mulți dintre ei comunică aceste informații prin internet.

Un alt tip de spionaj

În 2007, ar fi fost greu de imaginat revoluția aplicațiilor și serviciilor utile pe care le-au introdus smartphone-urile. Dar au avut un cost în ceea ce privește intruzivitatea și pierderea confidențialității. În calitate de informaticieni care studiază managementul datelor și confidențialitatea, constatăm că, odată cu conexiunea la internet extinsă la dispozitivele din case, birouri și orașe, confidențialitatea este în pericol mai mult ca niciodată.

Electrocasnicele, mașina și casa sunt concepute pentru a vă ușura viața și pentru a automatiza sarcinile pe care le îndepliniți zilnic: aprindeți și stingeți luminile atunci când intrați și ieșiți dintr-o cameră, vă amintiți că roșiile sunt pe cale să se deterioreze, personalizați temperatura camerei în funcție de vreme și preferințele fiecărei persoane din gospodărie.

Pentru a-și face magia, au nevoie de internet pentru a solicita ajutor și pentru a corela datele. Fără acces la internet, termostatul tău poate colecta date despre tine, dar nu știe care este prognoza meteo și nu este suficient de puternic pentru a procesa toate informațiile pentru a decide ce să facă. Dar nu doar lucrurile din casa ta comunică prin internet.

Dispozitivele inteligente colectează o gamă largă de date despre utilizatorii lor. Camerele inteligente de securitate și asistenții inteligenți sunt, în cele din urmă, camere și microfoane din casa ta care colectează informații video și audio despre prezența și activitățile tale. La capătul mai puțin evident al spectrului, lucruri precum televizoarele inteligente folosesc camere și microfoane pentru a spiona utilizatorii, becurile inteligente îți urmăresc somnul și ritmul cardiac, iar aspiratoarele inteligente recunosc obiectele din casa ta și cartografiază fiecare centimetru al acesteia.

Uneori, această supraveghere este comercializată ca o caracteristică. De exemplu, unele routere Wi-Fi pot colecta informații despre locația utilizatorilor în casă și chiar pot coordona cu alte dispozitive inteligente pentru a detecta mișcarea. De obicei, producătorii promit că numai sistemele automate de luare a deciziilor, și nu oamenii, văd datele. Dar nu întotdeauna se întâmplă în acest fel. De exemplu, lucrătorii Amazon ascultă unele conversații cu Alexa, le transcriu și le adnotă, înainte de a le introduce în sistemele automate de luare a deciziilor.

Cum alegi cel mai bun dispozitiv

Dar chiar și limitarea accesului la datele personale la sistemele automate de luare a deciziilor poate avea consecințe nedorite. Orice date private care sunt partajate pe internet ar putea fi vulnerabile în fața hackerilor de oriunde în lume și puține dispozitive conectate la internet pentru consumatori sunt foarte sigure.

Cu unele dispozitive, cum ar fi difuzoarele inteligente sau camerele foto, utilizatorii le pot opri ocazional pentru confidențialitate. Cu toate acestea, chiar și atunci când aceasta este o opțiune, deconectarea dispozitivelor de la internet poate limita semnificativ utilitatea acestora. De asemenea, nu aveți această opțiune atunci când vă aflați în spații de lucru, mall-uri sau orașe inteligente, așa că ați putea fi vulnerabil chiar dacă nu dețineți dispozitive inteligente.

Prin urmare, ca utilizator, este important să luați o decizie în cunoștință de cauză prin înțelegerea compromisurilor dintre confidențialitate și confort atunci când cumpărați, instalați și utilizați un dispozitiv conectat la internet. Acest lucru nu este întotdeauna ușor. Studiile au arătat că, de exemplu, proprietarii de asistenți personali au o înțelegere incompletă a datelor colectate de dispozitive, unde sunt stocate datele și cine le poate accesa.

Dacă dețineți un dispozitiv inteligent, puteți lua măsuri pentru a-l securiza și a minimiza riscurile pentru confidențialitatea dvs. Comisia Federală pentru Comerț oferă sugestii despre cum să vă securizați dispozitivele conectate la internet. Doi pași cheie sunt actualizarea în mod regulat a firmware-ului dispozitivului și parcurgerea setărilor acestuia și dezactivarea oricărei colectări de date care nu are legătură cu ceea ce doriți să facă dispozitivul. Online Trust Alliance oferă consumatorilor sfaturi suplimentare și o listă de verificare pentru a asigura utilizarea sigură și privată a dispozitivelor de consum conectate la internet.

Dacă sunteți pe punctul de a cumpăra un dispozitiv conectat la internet, aflați ce date captează și care sunt politicile producătorului de gestionare a datelor din surse independente, cum ar fi Confidențialitatea Mozilla neinclusă. Folosind aceste informații, puteți opta pentru o versiune a dispozitivului inteligent pe care o doriți de la un producător care ia în serios confidențialitatea utilizatorilor săi, potrivit Fast Company.

Ne puteți urmări și pe Google News