Tragedia momentului în România. A murit un mare erou al țării. În urmă cu câteva zile și-a serbat ziua de naștere

Tragedia momentului în România. A murit un mare erou al țării. În urmă cu câteva zile și-a serbat ziua de naștere

Un veteran de război din judeţul Alba s-a stins din viață la vârsta de 99 de ani. Este vorba de Gheorghe Moga, eroul din al Doilea Război Mondial. Veteranul a avut experiențe demne de un roman și a fost un exemplu pentru generații întregi.

În urmă cu 11 zile, veteranul de război Gheorghe Moga sărbătorea frumoasa vârstă de 99 de ani. Acesta era alături de familie, cunoscuţi, elevi militari, cadre militare active şi în rezervă şi oficialităţi locale. Apropiații și-au dat seama că nu este în cea mai bună formă din cauza unui atac vascular cerebral suferit în luna ianuarie.

Gheorghe Moga era la curent cu războiul dintre Rusia și Ucraina, dar le-a transmis oamenilor că singura soluție este pacea şi dragostea.

Acesta a avut o poveste de viață impresionantă și nu îi era rușine să recunoască că a avut parte de o mulțime de momente neplăcute. Gheorghe Moga a rămas orfan de mamă la vârsta de 14 ani și a locuit cu cei doi fraţi ai săi. Bărbatul a fost nevoit să meargă de mic la muncă pentru a putea pune o pâine pe masă. Veteranul povestise că erau zile întregi în care nu avea bani să mănânce.

Sursa: Cercul Militar Alba

Gheorghe Moga nu a putut merge la școală, dar familia lui l-a iubit așa cum a fost. La doar 21 de ani, în 1944, a fost încorporat la Alba Iulia, la cavalerie şi a fost trimis la Sebeș ca cercetaş pentru frontul de Vest, în linia întâi. Acesta și-a făcut simțită prezența și în Praga.

Eroul României s-a stins din viață

Una dintre cele mai mari provocări a fost să se întoarcă acasă. După un periplu călare din Cehoslovacia şi până în Craiova, unde i s-a confiscat calul de către armata rusă, el urma să fie trimis în pădure. Singura persoană care îl aștepta cu ușa deschisă era tatăl lui, dar relația lor scârțâia.

Veteranul a rămas cu un mare gol în suflet după ce fratele cel mare a decedat la Alba Iulia. Înmormântarea a avut loc la spitalul militar în Cimitirul Eroilor din oraş. Apropiatul lui a lăsat în urmă trei copii şi o soție care se descurca foarte greu cu banii.

”Îşi dorea mult să ajungă la centenarul vieţii sale şi să fie aniversat, în curtea casei sale, de cei dragi şi de toţi cei care l-au căutat şi nu l-au uitat. Din păcate, în după amiaza zilei de 19 martie, inima eroului Gheorghe Moga a încetat să mai bată, sufletul său alăturându-se celorlaţi eroi din oastea cerească”, a transmis Cercul Militar Alba Iulia.

Înmormântarea eroului va fi marţi, 22 martie 2022, la Sebeş, cu onoruri militare din partea Garnizoanei Sebeş, potrivit adevarul.

Ne puteți urmări și pe Google News