Testele rapide COVID-19 pot fi nocive. Avertizările specialiștilor cu privire la substanța chimică prezentă în kit
- Ramona Rotaru
- 19 martie 2022, 07:45
România a trecut peste valul cinci al pandemiei, iar trendul descrescător de noi cazuri de infectare cu COVID-19 a determinat autoritățile să ridice toate restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea virusului. Cu toate acestea, pericolul nu a trecut, iar românii încă își mai fac teste rapide.
Chiar dacă restricțiile au fost ridicate, oamenii sunt încă precauți. Cei care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19 optează pentru efectuarea unui test rapid, însă acesta îi poate afecta sănătatea. Specialiștii lansează avertizări cu privire la unele teste, care conțin în kit o substanță chimică lichidă prezentă în flaconul de extracție. Aceasta ar putea fi dăunătoare dacă substanța este ingerată. Cei mai afectați sunt copiii, dacă substanța ajunge în nas sau ochi.
Kiturile de testare COVID-19 conțin un flacon de extracţie, un tub mic cu lichid. În momentul în care tamponul cu salivă intră în contact cu acel lichid, acesta duce la obţinerea unui rezultat pozitiv sau negativ. Centrele avertizează însă împotriva ingerării unei substanţe chimice care se află în interiorul kiturilor de testare.
Potrivit informațiilor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, substanța folosită la testele rapide poate fi periculoasă pentru adulți, însă în mod special pentru copii. Ea devine dăunătoare atunci contaminează alimentele sau apa, ori atunci când este înghițită.
Centrul pentru Control a raportat un caz în care o femeie a confundat flaconul cu substanța chimică cu picăturile de ochi. A avut roşeaţă şi iritaţie care au dispărut după clătirea cu apă rece timp de 10 minute. Un alt cazul raportat a fost cel al unui cuplu, care nu a citit instrucțiunile corect și a pus lichidul pe tamponul de testare, iar apoi l-au introdus în nas. Aceștia s-au ales cu o iritație nazală.
Ce substanță conțin testele rapide COVID-19
Testele rapide pentru COVID-19 conțin azidă de sodiu, fosfat anorganic sau un surfactant.
„Dintre aceste substanţe chimice, azida de sodiu este cea mai îngrijorătoare, deoarece este recunoscută ca o otravă puternică.”, a declarat pentru Verrywellhealth.com medicul toxicolog Johnson-Arbor, MD, co-director la National Capital Poison Center.
Azida de sodiu este o pulbere fără culoare sau miros care este folosită în airbag-urile auto, în agricultură pentru controlul dăunătorilor, dar și ca exploziv. Este utilizată și în procesul de fabricare a berii, vinului și cauciucurilor. Testele rapide de antigen conțin această substanță chimică. Deși există o cantitate foarte mică de azidă de sodiu în fiecare test, expertul a spus că este posibil ca testele să provoace otrăvire accidentală. Cantitatea de substanţă chimică în majoritatea testelor rapide este mult mai mică decât aceea care se preconizează poate provoca otrăvire dacă este înghiţită de un adult, dar în cazul copiilor lucrurile pot sta diferit, conform clickpentrufemei.ro.
Cantitatea de substanță chimică din majoritatea testelor rapide este una mică, însă aceasta poate provoca otrăvire dacă este înghițită de un adult, dar în cazul copiilor lucrurile pot sta diferit.
„Dacă acest compus este înghiţit sau intră în contact direct cu ochii, poate fi toxic. Acest lucru se datorează faptului că împiedică celulele să folosească oxigen”, a atenţionat medicul toxicolog.