Ucraina, primul test internațional pentru Trump. Capcana președintelui ales

Ucraina, primul test internațional pentru Trump. Capcana președintelui alesDonald Trump. Sursa foto: wikimedia

În campania electorală, Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina "în 24 de ore". Conflictul va fi primul test al politicii sale externe după revenirea sa la Casa Albă, în luna ianuarie. Este cunoscută admirația pe care o nutreşte faţă de autocratul Vladimir Putin, care a declanșat războiul prin invadarea teritoriului ucrainean.

Trump a refuzat să afirme că doreşte ca Ucraina să învingă, iar unele dintre nominalizările sale pentru posturi în administraţie au fost aplaudate de Putin. De la tribună, vicepreşedintele său, J.D. Vance, a ajuns să declare că nu are nicio îngrijorare cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla cu Ucraina.

Consolidarea avantajelor din teren

Dar nu este clar cum – nici dacă – aceste discursuri de campanie se vor transforma în decizii ale administraţiei.

Pare clar faptul că strategia americană adoptată până acum în legătură cu conflictul nu a funcționat. În ciuda întregului sprijin declarat, președintele Joe Biden a fost reținut în ajutorul său militar destinat ucrainenilor, care până acum a fost insuficient pentru a recupera teritoriul invadat.

Abia după victoria lui Trump acesta i-a autorizat să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. În replică, Putin a început să atace teritoriul ucrainean cu rachete balistice.

Cu câteva zile mai devreme, a relaxat regula privind utilizarea armelor nucleare, pentru a autoriza atacuri împotriva adversarilor susţinuţi de puteri nucleare, fiind acesta cazul Ucrainei. În ajunul învestirii lui Trump, tensiunea din regiune a crescut, de parcă toată lumea ar încerca să consolideze avantajele de pe teren, scrie  oglobo.

Perspectivele pentru Ucraina nu sunt bune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a coabitat cu Trump în primul său mandat și, în ciuda demonstrațiilor de simpatie faţă de Putin, Statele Unite au trimis atunci la Kiev arme, care au fost ulterior vitale pentru a opri înaintarea rusească.

Zelenski a început de ceva vreme să se apropie de republicani, al căror sprijin în Congres este esențial pentru a aproba resurse pentru război. După convenția care i-a consfinţit candidatura, Trump a purtat o discuţie amicală cu Zelenski. "A fost o convorbire telefonică foarte bună", a afirmat acesta.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: x.com

În orice scenariu, perspectivele nu sunt încurajatoare pentru Ucraina. Durata războiului și zecile de miliarde de dolari deja cheltuite de Statele Unite pentru a-i sprijini pe ucraineni sensibilizează alegătorii republicani.

În timpul guvernării, Trump a refuzat să intervină în atacul rusesc asupra unei nave ucrainene din Marea Neagră, anulând ulterior manevrele navale comune ale marinelor Statelor Unite și Ucrainei. Izolaționismul său ar putea favoriza o anumită formă de negociere în favoarea unor concesii ucrainene și a poziției ruse.

Capcana lui Trump

Totuși, prin angajamentul său potrivit căruia va pune capăt războiului atât de repede, Trump și-a creat o capcană.

Nu are sens, având în vedere poziția anti-rusă a majorității din Congres, ca un președinte american să fie un agent al unui acord de pace care înseamnă doar capitularea Ucrainei în fața condiţiilor Moscovei.

Și există chiar îndoieli dacă Putin va accepta această mediere. Trump trebuie să găsească cea mai bună soluție posibilă la provocarea pe care el însuşi și-a impus-o. Și nu poate amâna mult. (Traducerea-Rador)