Se schimbă legea pensiilor! Modificări uriaşe care vizează milioane de români. Date de ultimă oră
- Simona Suciu
- 16 martie 2022, 12:36
Deputalul Gheorghe Pecingina a anunțat că PNL a depus două amendamente la proiectul de lege 35/2022 menite să elimine suprataxarea salariilor, dar și o finanțare mai bună a Pilonului II de pensii.
Deputalul Gheorghe Pecingina a anunțat că PNL a depus amendamente menire să vină în sprijinul angajaților. „Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială, care au rolul de a oferi un sprijin real și efectiv angajaților, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar și de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii“, a scris Gheorghe Pecingina, pe pagina sa de Facebook.
Scăderea contribuțiilor sociale
Primul amendament se referă la scăderea contribuțiilor la asigurările sociale. „ Primul modifică Legea privind Codul fiscal, scăzând cu 5% contribuțiile datorate de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției asigurărilor sociale, de la 25%, cât este în prezent, la 20%. Ne propunem, astfel, să creștem veniturile nete ale tuturor angajaților, eliminând taxarea excesivă a contractelor de muncă. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectări mai bune a veniturilor“, a mai scris deputalul.
4,75% pentru Pilonul 2 de pensii
Cel de al doilea amendament propune mărirea cu 1% la contribuției la Pilonul II de pensii. „Al doilea amendament modifică Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescând procentul pentru contribuțiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, față de 3,75%, cât este în prezent. Mărirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitențe mai mari la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investițional mai mare în economia românească și costuri mai mici de finanțare a deficitului bugetar“ a mai scris Gheorghe Pecingina.
Blocul Național Sindical (BNS) a criticat dur decizia de la majora contribuția la pilonul 2 de pensii în condițiile în care nu există încă o lege privind organizarea și funcționarea sistemului de plată în acest pilon. BNS susține că dacă se transferă și mai mulți bani din bugetul pensiilor la pilonul II s-ar putea ajunge la blocaje. La finalul lunii ianuarie deficitul bugetului de asigurări sociale era de 2,7 miliarde de lei, adica aprox 27% din valoarea pensiilor plătite într-o lună. Mai mult, populația este îmbrătrânită și scade anual numărul celor care contribuie la fondul de pensii.