Curs valutar, 14 martie. Anunţ de ultimă oră de la BNR. La cât au ajuns euro și dolarul
- Nicolae Comănescu
- 14 martie 2022, 13:39
Leul este în scădere, și luni, 14 martie, în raport cu cotația euro și dolar, după cum a anunțat Banca Națională a României. Moneda națională a pierdut teren, chiar dacă nu în mod semnificativ.
O nouă zi proastă pentru moneda națională, luni 14 martie. Leul s-a depreciat atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul Băncii Naționale a României (BNR).
Moneda națională, leul, s-a depreciat, luni, 14 martie, dar valorile nu sunt semnificative. Care e cursul anunțat de BNR
Cursul pentru euro anunţat de instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu este de 4,9490 de lei, în creştere faţă de vineri, atunci când ajunsese la 4,9489 lei.
Astfel, euro este în creştere luni cu 0,0001 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară scădere. Dolarul american a ajuns luni la 4,5151 de la 4,5076, valoare înregistrată vineri, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0075.
„Leul este cea mai stabilă monedă din regiune de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina” a transmis Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. Oficialul a precizat că, în ultimii ani, moneda națională a fost caracterizată de stabilitate.
Leul a fost caracterizat de stabilitate în ultimii ani, afirmă oficialii Băncii Naționale a României
„Lucrurile s-au calmat. În condițiile unei volatilități regionale ridicate, o depreciere de doar 0,05% a leului față de Euro arată că Banca Națională a României reușește să asigure stabilitatea monedei naționale.
În regiune, coroana cehă a pierdut în același interval 3,4%, lira turcească 4,1%, zlotul polonez 5,9%, iar forintul 6,6%, însă în anumite momente deprecierile acestora erau mult mai ample, de până la 8-10%. Rubla a pierdut, desigur, mult mai mult”, a afirmat, luni, Cristian Popa.
Florin Cîțu, despre inflația alarmantă cu care se confruntă România
În ceea ce privește inflația și scăderea de cumpărare a monedei naționale, Florin Cîțu, președintele PNL, a spus, astăzi. „Rata anuală a inflației crește și Banca Centrală ne asigura atunci că este doar tranzitorie. Se pare că n-a fost așa. Am văzut și decizia BNR de a crește dobânda cu 0,5%, ceea ce înseamnă că e îngrijorată. Din semnalele pe care le avem și ne uităm la ce se întâmplă la Ministerul Finanțelor, care se împrumută la dobânzi nejustificat de mari, este clar ca aceste dobânzi să crească și trebuie să ne facem planuri pentru perioadă viitoare, luând în calcul și inflație și dobânzi mai mari.”