Planul monstruos al lui Putin! Dezvăluiri teribile în plin război. Ce se întâmplă, de fapt, la Kremlin: "Minciună și intimidare!"
- Antonia Hendrik
- 14 martie 2022, 19:01
Stanislav Secrieru, analist superior la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, este de părere că Vladimir Putin a devenit un dictator în toată puterea cuvântului. În opinia sa, liderul de la Kremlin a concentrat toată puterea în mâinile sale, iar deciziile le ia singur, fără consultarea celor din jurul lor. De aici şi greșelile pe care la face președintele rus.
Stanislav Secrieru spune că tot ceea ce vedem astăzi la Moscova nu s-a mai întâmplat cel puțin în ultimii 80 de ani. Nici pe vremea Uniunii Sovietice deciziile nu se luau decât doar după consultări chiar dacă existau divergențe. În schimb, Vladimir Putin nu se mai consultă cu nimeni, toate deciziile le ia singur, mai spune expertul.
Observăm o concentrare a puterii în mâinile unei singure persoane, cum nu s-a mai întâmplat în Rusia și în URSS în ultimii 80 de ani. Deciziile sunt luate de o singură persoană, ceea ce nu era cazul Uniunii Sovietice în anii 1960-1970, când deciziile se discutau în cazul unui PolitBuro și chiar existau păreri divergente, a explicat Stanislav Secrieru.
Faptul că deciziile se iau de către o singură persoană crește riscul greșelilor strategice
„Este o decizie greșită, eronată, luată de o singură persoană, președintele Federației Ruse”, a subliniat Stanislav Secrieru. Regimul politic din Rusia se sprijinea anterior pe trei stâlpi, mai spune analistul.
Primul stâlp: minciuna, respectiv dominarea mesajului public prin dominarea televiziunilor publice. Vladimir Putin crea o realitate paralelă pentru cetățeni.
Al doilea stâlp: cooptarea, respectiv oferirea unor avantaje materiale temporare, posibilitatea de a avansa în carieră. Așa au apărut oligarhii care l-au sprijinit pe liderul de la Moscova.
Al treilea stâlp: intimidarea, adică represiune împotriva opozanților. Boris Nemțov, Alexei Navalnîi, Gary Kasparov sunt doar trei din zecile de exemple de opozanți uciși, închiși sau alungați din Rusia.
Acum, avem mai puțină cooptare. Regimul mai mult spre sprijină pe minciună și intimidare, iar tendință care se va accentua, a menționat Stanislav Secrieru.
Eu, de altfel, eram ascultător fidel al radio-ului de orientare liberală Ekho Moskvy, care a oferit o paletă întreagă de opinii politice timp de 30 de ani. Acum, pe frecvențele acestui post, închis recent, va emite radio de propagandă Sputnik.
Și agențiile străine care aveau corespondenți în Federația Rusă, mai ales cele care aveau emisiuni sau site-uri în limba rusă, și-au realocat stafful în state vecine cu Rusia, cum ar fi țările baltice.
Am văzut că și The New York Times și-a rechemat corespondentul de la Moscova. Avem prezență minimă internațională și ne lipsește mass-media independentă în Rusia. Ceea ce creează și pentru noi probleme de informare și de înțelegere a ce se întâmplă acolo.
Căderea lui Putin poate fi violentă
Analistul mai spune că regimul lui Vladimir Putin va mai rezista o perioadă, dar în final va cădea. Rămâne de văzut dacă va cădea violent sau mai puțin violent.
Vectorii de schimbare în Federația Rusă de regulă vin dinspre elite. Schimbările de regulă se întâmplă de sus în jos și nu invers. Trebuie să vedem dacă are loc o fragmentare a elitelor care se află la putere și o luptă între elite care să ducă la scindarea regimului politic. Dar e greu de urmărit. S-a produs o transformare importantă în 2014, când Putin a devenit mai puțin dependent de elitele din jurul lui. Anexarea Crimeii l-a propulsat într-o poziție de independență față de elitele politice și economice. Tocmai atunci a fost anunțată și naționalizarea elitelor, prin care președintele Putin încuraja pe oligarhi să-și înregistreze afacerile în Rusia și nu în off-shore. Să-și aducă banii în Federația Rusă, nu în Occident, a mai declarat analistul pentru PressHUB.
Din 2014, a extiat o tendință majoră de a reprima elitele. Mai multe dosare de corupție au fost semnale ca elitele să nu încerce să se coaguleze și să formeze o opoziție faţă de Putin, căci va fi reprimată. Apoi, să nu uităm de metodele de a-i închide gura celui mai mare opozant al lui Putin, nimeni altul decât Alexei Navalnîi, care a fost mai întâi otrăvit, iar acum este în închisoare.