Ce câștigăm după vizita Kamalei Harris. Mircea Geoană: România este o ancoră strategică esențială pentru NATO. Este mai sigură și mai bine apărată

Ce câștigăm după vizita Kamalei Harris. Mircea Geoană: România este o ancoră strategică esențială pentru NATO. Este mai sigură și mai bine apărată Mircea Geoană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Secretarul General Adjunct al NATO spune că România este o ancoră strategică a NATO și că întărirea flancului estic al alianței nu înseamnă un pericol iminent, ci o mai mare siguranță pentru țara noastră.

Mircea Geoană analizează ce a câștigat România după vizita la București a vicepreșdintelui SUA, Kamala Harris. „Este o reconfirmare a faptului că România alături de Polonia reprezintă două ancore strategice esenţiale pentru NATO. Al doilea mesaj este că această invazie barbară a Federației Ruse asupra unei ţări democratice şi a unor oameni nevinovaţi nu va rămâne fără consecințe“, a declarat Mircea Geoană, la Antena 3.

Flacul estic o prioritate

Alianța a anunțat în repetate rânduri că va întări semnificativ flancul estic. Această măsură nu înseamnă însă că România este în vreun pericol în acest moment, ci este mai degrabă o tactică de descurajare a Rusiei.

„Din punct de vedere militar şi strategic deciziile pe care le luăm în aceste zile vor fi de ranforsare semnificativă a prezenței NATO pe flancul estic inclusiv în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

O prezența mai mare, mai robustă a prezenței NATO în România nu indică un risc iminent la adresa securității românești sau a alianței, ci reprezintă cea mai puternică arme de descurajare  a unor eventuale tentații din partea Federaţiei Ruse de a merge dincolo de  Ucraina“, a mai spus Mircea Geoană.

NATO, o alianță puternică

Mircea Geoană dă asigurări că România este o țară sigură. „Vreau ca lumea să înțeleagă acest mesaj: NATO este vigilent, este puternic. Este o alianță defensivă. Vom continua să sprijinim Ucraina având grijă ca acest război, complet ilogic, sa nu escaladeze într-un război si mai mare între NATO şi Federația Rusă. Cu cât vedem mai multe trupe NATO în România cu atâta România este mai sigură şi mai bine apărată“, a mai spus Secretarul General Adjunct al NATO.

„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul acestei alianțe. Sunt aici ca să întăresc acest angajament și ca să mulțumesc poporului român. Vom apăra principiile noastre și integritatea teritoriilor independente. Este clar că tot ce trebuie să facem este inclusiv acela de-a fi aliați. Am trimis un batalion de 1.000 de militari, deci avem în total 2.000 de militari, care sunt gata să apere flancul estic“, a declarat la București, Kamala Harris, vicepreședinte al SUA.