Întâlnirea dintre Mircea Geoană și vicepreședintele SUA, un real succes. „Parteneriatul transatlantic este esențial”

Întâlnirea dintre Mircea Geoană și vicepreședintele SUA, un real succes. „Parteneriatul transatlantic este esențial”Mircea Geoană. Sursa: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Întâlnirea dintre Mircea Geoană - secretarul general adjunct al NATO și vicepreședintele SUA - Kamala Harris a avut loc vineri. Acesta a declarat că este foarte încântat de sprijinul oferit de SUA și că parteneriatul transatlantic este mai mult decât important.

Mircea Geoană - secretarul general adjunct al NATO și vicepreședinte SUA - Kamala Harris s-au întâlnit vineri, 18 februarie.

„Am fost încântat să o întâlnesc pe doamna vicepreședinte Kamala Harris la Munich Security Conference.

Într-un moment de maximă tensiune, provocată de Federația Rusă, relația transatlantică și unitatea NATO sunt mai importante decât oricând.

Am apreciat contribuția SUA la securitatea aliaților din flancul estic, inclusiv România și zona Mării Negre.

Angajamentul ferm, transmis de Statele Unite prin vocea vicepreședintelui Kamala Harris, dovedește că parteneriatul transatlantic este esențial pentru spațiul euro-atlantic”, a transmis Mircea Geoană, vineri.

Mircea Geoană va lua măsuri

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că liderii internaționali se află, în prezent, într-un „moment foarte complicat, poate cel mai tensionat din ultimele decenii”.

Mircea Geoană, avertismentul serii! Trăim cel mai periculos moment din ultimii 30 de ani

Sursa: arhiva EVZ

Mircea Geoană a transmis că lucrurile par să se îndrepte, dar reprezentanții NATO rămân încă „vigilenți și prudenți”. „Probabil este cea mai importantă întâlnire a miniștrilor apărării din NATO de foarte multă vreme”, a spus acesta.

Reprezantii alianței au în plan să aducă noi trupe militare pe flancul sud-estic. Scopul este de a face față tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Potrivit informațiilor vehiculate pe surse de la NATO, este vorba despre aproximativ 1.000 de soldați care urmează să se deplaseze în Bulgaria și România și, eventual, în Slovacia și Ungaria.

„E un moment important. Diplomația trebuie să fie pe primul plan, dar și apărarea, descurajarea și vigilența sunt întotdeauna la NATO în atenția noastră”, a transmis Mircea Geoană, într-un material video încărcat pe pagina sa de Facebook.

„La nivelul NATO miniştrii apărării au solicitat liderilor noştri militari avizul militar, un pas obligatoriu necesar pentru opţiunea de a avea noi grupuri de luptă în zona Europei de sud-est şi Europei centrale. România este cunoscut că a oferit să găzduiască un astfel de grup, este cunoscut faptul că Franţa şi-a anunţat intenţia de a conduce un astfel de grup deci suntem în acest moment în analizarea acestor opţiuni, inclusiv pentru România. Într-un timp relativ scurt, liderii militari vor analiza şi vor veni cu un aviz”, a spus Mircea Geoană.

România așteaptă un grup de luptă NATO, decizia luată la întâlnirea de miercuri, de la Bruxelles, a miniştrilor apărării din ţările Alianței.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, iar mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News