Nicolae Ciucă, decizia momentului! Se interzice în România. Reţelele de socializare şi site-urile, vizate

Nicolae Ciucă, decizia momentului! Se interzice în România. Reţelele de socializare şi site-urile, vizate Sursa foto: gov.ro

Guvernul pregătește un cadru legislativ menit să permită introducerea cenzurii pe rețelele de socializare și în mass-media. Informațiile legate de corupție, incompetență, furt, asociate reprezentanților autorităților statului vor fi monitorizate cu atenție, iar cei care le distribuie vor fi catalogați drept surse de dezinformare sau agenți ai propagandei rusești. Nu întâmplător, în timp ce românii privesc cu îngrijorare la ceea ce se petrece în Ucraina, la nivelul guvernului se iau tot felul de măsuri controversate.

O platformă informatică a cărei scop este să scaneze presa online, dar și blogurile ori rețelele sociale urmează să fie înființată de un grup de lucru guvernamental. Din această structură fac parte reprezentanți ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri. Obiectivul acestei platforme este de a identifica sursele de „fake news”, de dezinformare şi propagandă rusească, în contextul războiului din Ucraina, după cum relatează profit.ro.

Din grupul de lucru fac parte Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media.

Echipa de comunicare a Guvernului a solicitat departamentelor de relaţii publice din ministere, să desemneze câte un reprezentant în acest grup de lucru. Până vineri, 11 martie, vor trebui să vină cu observații asupra narativelor și cuvintelor cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera «fake news» și elemente specifice propagandei”, a explicat echipa de comunicare a Guvernului, conform sursei menționate.

Este oficial, 8 martie devine ziua deciziilor care privesc toți românii! Premierul Ciucă a semnat. Avem documentul

Sursa foto: gov.ro

Asocierea lui Iohannis cu incompetența și corupția este interzisă

O primă măsură adoptată de acest grup de lucru este de a proteja imaginea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă. Orice asociere a șefului statului, a premierului sau a guvernului cu termeni precum „corupție” sau „incompetență” va fi catalogată drept „fake news” sau „propagandă rusească”. În această categorie vor intra nu doar comentariile sau declarațiile publice, ci și articolele de investigații realizate de jurnaliști.

Prima combinație de cuvinte care va aprinde becuri roşii de posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de „corupţie” ori „incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtişag”.

„Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale”, explică Profit.ro.

Conform sursei citate, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” reprezintă un narativ al dezinformării şi propagandei rusești.

Care este scopul platformei informatice

Înființarea acestei platforme de monitorizare este menită să contracareze războiul informaţional şi tentativele menite să răspândească panică nejustificat în rândul populaţiei. În condițiile în care lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, problemele legate de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare.

Un exemplu în acest sens este efectul produs de propagarea unor informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei. Răspândirea zvonurilor legate de o scumpire iminentă a carburanților a generat panică și aglomerație la pompele de benzină.

„Guvernul României dezaprobă şi va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public. Lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”, preciza la momentul respectiv Executivul, într-o postare pe Facebook.

În mesaj se arăta că autoritățile urmăresc aceste aspecte şi iau măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei”.

În contextul apariției de azi a informației despre platforma de monitorizare, putem să credem că suspiciunea unor jurnaliști că panica benzinei a fost provocată la nivelul întregii țări de altcineva decât de câteva postări pe Facebook.