9 martie, Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Ce trebuie să faceți în această zi

9 martie, Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Ce trebuie să faceți în această ziCei 40 de mucenici. Sursa foto: Facebook

Azi, pe 9 martie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Și-au făcut simțită prezența în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi au luptat în armata romană din Armenia antică. Tradițiile și superstițiile care îți aduc noroc în această sfântă zi!

Azi, pe 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Ziua Sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia. Este și Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989.

Soldați creștini, cei patruzeci de mucenici și-au pierdut viața din cauza credinței lor, după ce au refuzat să se închine zeilor, la presiunile comandantului acelui corp de oaste, Agricola. Aceștia au trecut prin chinuri groaznice și au fost lăsați în apă înghețată în timpul iernii. Rugăciunea i-a salvat, dar inamicii nu au renunțat și le-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele. Au fost arși de vii.

Numele celor 40 de mucenici au fost Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Căiuș, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie. Moaştele. Au fost duși pe ultimul drum în Sevastia, iar moaștele lor au fost trimise în toate zonele creștine. Câteva din ele se află la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

Respectă cu sfințenie aceste tradiții

9 martie, cunoscută ca Ziua de mucenici sau Ziua de măcinici, în calendarul popular, vine la pachet cu o mulțime de tradiții și superstiții care îți aduc iubire în viață.

Sursa: Pixabay

Printre obiceiurile cu ocazia Zilei celor 40 de mucenici apar şi unele specifice ritualului de An Nou. O tradiție foarte cunoscută este prepararea mucenicilor cu numele Sfinţi, Sfinţişori, Brădoşi, Măcinici. În Moldova, gospodinele gătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă.

În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii se fierb în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Nu trebuie să guști din ei înainte să fie binecuvântaţi de preot.

O altă superstiție spune că de Ziua de mucenicilor se consumă 40 sau 44 de pahare de vin. Credincioșii aprind foc de Măcinici în curţi şi grădini, în faţa caselor şi pe câmp. Se zice că oamenii vor fi purificați și sunt stropiți cu apă sfințită. Scoaterea mierii de albine din stupi sau tăierea primelor corzi de viţă-de-vie arată vremea pentru următoarea perioadă. Scoaterea plugului la arat semnifică începerea sărbătorilor de primăvară.

Ne puteți urmări și pe Google News