Cât de periculos a fost incendiul de la centrala nucleară Zaporojie. Ultimele informații de la specialiștii în securitate nucleară
- Sabina Popescu
- 4 martie 2022, 23:50
Directorul de securitate nucleară de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), Mitică Drăgușin, a oferit asigurări, vineri, 4 martie, că românii nu au motive de îngrijorare cu privire la creșterea radioactivității mediului. Poziția șefului de securitate nucleară vine după ce trupele militare rusești au capturat cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei.
Românii nu au motive de îngrijorare cu privire la creșterea radioactivității mediului, în urma incendiului ce s-a manifestat vineri dimineață la centrala nucleară Zaporojie. Administrația militară regională din Ucraina a transmis că focul a fost stins.
Serviciile de urgență din Ucraina spun că au avut acces la centrala nucleară Zaporojie, unde s-au manifestat flăcări după bombardarea acesteia de către armata rusă. O fabrică și o clădire de antrenament cu cinci etaje de lângă centrala nucleară au luat foc, însă autoritățile ucrainene au transmis că nu au fost înregistrate victime.
Nivelul de radioactivitate după incendiul de la Zaporojie este „normal”
Specialiștii în securitate nucleară oferă asigurări că populația nu trebuie să se alarmeze. Aceeași perspectivă este împărtășită și de Directorul de securitate nucleară de la IFIN-HH, Mitică Drăgușin, care a precizat că nivelul de radioactivitate este unul „normal”, la fel ca în zilele anterioare, debitul fiind monitorizat continuu în ultima săptămână.
„N-am date să știu ce fel de incendiu a fost, nu știu deocamdată, dar ce vă pot spune sigur este că, în momentul de față, noi avem sistem de monitorizare și vorbesc de amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.
Noi avem un turn meteo înalt de 60 m și măsoară doza ambientală, debitul de doză ambiental la diferite înălțimi și este online acesta. Tot timpul măsoară 24 de ore în cele șapte zile. Și nu a crescut acest debit al dozei ambientale. Avem undeva între 98 și 100 de nanosievert pe oră, este normal, cum a fost în toate zilele trecute. Noi de o săptămână tot măsurăm”, a declarat directorul de securitate nucleară Mitică Drăgușin pentru edupedu.ro.
Directorul de securitate nucleară IFIN-HH liniștește populația
Specialistul a precizat totuși că IFIN-HH monitorizează debitul dozei ambientale doar pentru regiunile aflate în apropierea amplasamentului din Măgurele.
„Noi nu facem pentru toată țara, facem pentru amplasament și zonele învecinate amplasamentului din Măgurele, orașul Măgurele, județul Ilfov. În restul țării, este datoria Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care are rețea națională de monitorizare a radioactivității mediului. Evident că suntem în colaborare, cooperare cu dumnealor și, de asemenea, cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)”, a spus specialistul pentru sursa citată.