Ucrainenii fug pe capete din calea războiului. Peste un milion de oameni s-au refugiat în țările vecine
- Simona Suciu
- 4 martie 2022, 17:33
Peste un milion de persoane au fugit din Ucraima din cauza războiului. Cei mai mulți au ajuns în Polonia. Ucrainenii s-au mai refugiat și în România, Republica Moldova, Ungaria și Slovacia.
Potrivit unui comunicat de presă al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), 1,25 de milioane de persoane au fugit din Ucraina după atacul lansat de Rusia.
Dintre acestea, 672.000 de mii au ajuns în Polonia, 194.000 în Republica Moldova, aproximativ 133.000 în Ungaria, iar alți 89.600 de refugiaţi au fost înregistraţi în Slovacia. Potrivit comunicatului de presă alte 180.000 de persoane sunt trecute la destinații necunoscute.
Mulți refugiați și în România
Comunicatul de presă nu menționează România, însă potrivit Ministrului de Interne, Lucian Bode, până vineri dimineaţă aproape 173.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, dintre care aproximativ 58.100 au rămas pe teritoriul ţării şi aproape 1.900 au solicitat azil.
„IOM salută decizia Consiliului Uniunii Europene de a oferi protecție temporară celor care fug din Ucraina. Bărbații, femeile și copiii, inclusiv lucrătorii migranți și studenții care trăiesc în Ucraina, se confruntă cu provocări acute în timp ce încearcă să părăsească zonele afectate de conflict, să treacă granițele în țările vecine și să caute asistență care să le salveze vieți“, se arată în comunicatul de presă.
Acuzații de discriminare
Dintre toţi refugiaţii din Ucraina, 78.800 de persoane nu au cetăţenie ucraineană şi provin din 138 de ţări diferite. Unii dintre ei s-au confruntat cu acte de discriminare în țările unde au ajuns după ce au fugit din calea războiului.
„Avem informații credibile și verificate de la parteneri și agenți umanitari prezenți la granițele cu țările învecinate, care au documentat discriminarea față de mai mulți cetățeni din țări terțe care sosesc în țările vecine. Ei au documentat, de asemenea, acte de xenofobie bazate pe rasa, etnia și naționalitatea oamenilor. Am văzut, de asemenea, mărturiile copleșitoare împărtășite în media de la oameni care au fost supuși discriminării.
Aceștia oameni au raportat că s-au confruntat cu discriminare pe parcursul călătoriei lor. Statele trebuie să investigheze și să acționeze imediat pentru a se asigura că toți cei care fug de conflict sunt tratați în mod uman și au acces la teritoriu și protecție. Am fost contactați de zeci de țări care au solicitat asistență OIM pentru a-și returna cetățenii.
Săptămâna trecută am lansat liniile telefonice de informare în Ucraina, Polonia, România, Lituania și Slovacia pentru a oferi informații cheie persoanelor aflate în mișcare“, se mai arată în comunicatul de presă.