Războiul din Ucraina: Următoarele mișcări ale lui Vladimir Putin. Ce se va întâmpla cu conducerea de la Moscova?

Războiul din Ucraina: Următoarele mișcări ale lui Vladimir Putin. Ce se va întâmpla cu conducerea de la Moscova?Sursă: Vladgalenko | Dreamstime.com

În mijlocul amenințării războiului este greu să mai vezi opțiunile la probleme ce trebuie rezolvate. Veștile de pe câmpul de luptă, zgomotele diplomatice de pe teren, emoțiile celor îndurerați și strămutați; toate acestea pot fi copleșitoare. Haideți să facem un pas înapoi și să ne gândim la cum ar putea decurge conflictul din Ucraina. Puțini pot prezice viitorul, mai ales în circumstanțele actuale. Iată, însă, câtva dintre scenariile posibile pe care le examinează politicienii și analiștii militari.

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina? Cinci scenarii, care nu se exclud reciproc, aruncă o nouă lumină asupra conflictului armat declanșat de Rusia. Trebuie precizat, însă, că indiferent cum se va desfășura războiul lui Vladimir Putin, lumea s-a schimbat. Ea nu se va întoarce la status quo ante.

Relația Rusiei cu liderii internaționali va fi diferită. Atitudinea europeană față de securitate se va transforma. Nu în ultimul rând, ordinea liberală, bazată pe reguli internaționale, s-ar putea să fi redescoperit la ce servea în primul rând.

Războiul scurt

Revenind, însă, primul scenariu pus în discuție este cel al războiului scurt. Rusia își intensifică operațiunile militare. Există mai multe lovituri nediscriminatorii de artilerie și rachete în întreaga Ucraină. Forțele aeriene rusești - care au jucat un rol discret până acum - lansează atacuri aeriene devastatoare. Atacuri cibernetice masive se extind în Ucraina, vizând infrastructura națională cheie. Alimentarea cu energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte. Mii de civili mor. În ciuda unei rezistențe curajoase, Kievul cade în câteva zile.

Guvernul este înlocuit cu un regim marionetă pro-Moscova. Președintele Zelensky este fie asasinat, fie fuge în vestul Ucrainei sau chiar în străinătate, pentru a înființa un guvern în exil. Președintele Putin declară victoria și își retrage o parte din forțe, lăsând în urmă suficiente trupe militare pentru a menține un anumit control. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest. Ucraina se alătură Belarusului ca stat client al Moscovei.

Scenariul nu este deloc imposibil, dar ar depinde de evoluția mai multor factori: forțele rusești să aibă performanțe mai bune, mai multe dintre aceste trupe să fie desfășurate în regiune și spiritul de luptă extraordinar al Ucrainei să dispară. Vladimir Putin ar putea obține o schimbare de regim la Kiev și sfârșitul integrării occidentale a Ucrainei. Dar orice guvern pro-rus ar fi ilegitim și vulnerabil la insurgență. Un astfel de rezultat ar rămâne instabil, iar perspectiva izbucnirii unui nou conflict ar fi ridicată.

Războiul de lungă durată

Poate că unul dintre cele mai probabile scenarii este transformarea conflictului militar actual într-un război prelungit. Poate că forțele rusești se împotmolesc, împiedicate de un moral scăzut, de o logistică slabă și de o conducere ineptă. Poate că este nevoie de mai mult timp pentru ca forțele rusești să securizeze orașe precum Kiev, ai căror apărători se luptă din stradă în stradă. Urmează un asediu lung. Luptele au ecouri ale luptei lungi și brutale a Rusiei din anii 1990 pentru a cuceri și distruge în mare parte Groznîi, capitala Ceceniei.

Și chiar și după ce forțele rusești au obținut o oarecare prezență în orașele din Ucraina, poate că se luptă să mențină controlul. Poate că Rusia nu poate furniza suficiente trupe pentru a acoperi o țară atât de vastă. Forțele defensive ale Ucrainei se transformă într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populațiile locale. Occidentul continuă să furnizeze arme și muniții.

Și apoi, poate după mulți ani, poate cu o nouă conducere la Moscova, forțele rusești părăsesc în cele din urmă Ucraina, îngenuncheate și însângerate, așa cum predecesorii lor au părăsit Afganistanul în 1989, după un deceniu de luptă împotriva insurgenților islamiști.

Războiul european

Este posibil ca războiul din Ucraina să se extindă în afara granițelor statului? Președintele Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei, trimițând trupe în foste republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO. Sau ar putea exista doar o eroare de calcul și o escaladare. Vladimir Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice - care sunt membre ale NATO - precum Lituania, pentru a stabili un coridor terestru cu exclava rusă de coastă Kaliningrad, ceea ce ar putea conduce la un război european.

Acest lucru ar fi extrem de periculos și Vladimir Putin ar risca un război cu NATO, relatează BBC. În conformitate cu articolul 5 din carta alianței militare, un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor. Dar Vladimir Putin și-ar putea asuma acest risc dacă ar simți că este singura modalitate de a-și salva conducerea. Dacă s-ar confrunta, poate, cu o înfrângere în Ucraina, ar putea fi tentat să escaladeze și mai mult.

Acum știm că liderul rus este dispus să încalce normele internaționale de lungă durată. Aceeași logică poate fi aplicată și în cazul utilizării armelor nucleare. Săptămâna aceasta, Vladimir Putin și-a plasat forțele nucleare la un nivel de alertă mai ridicat. Majoritatea analiștilor se îndoiesc că acest lucru înseamnă că utilizarea lor este probabilă sau iminentă. Dar a fost o reamintire a faptului că doctrina rusă permite posibila utilizare a armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă.

Soluția diplomatică

În ciuda tuturor circumstanțelor actuale, ar fi posibilă negocierea unei soluții diplomatice? „Acum, vorbesc armele, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă” ,a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. Cu siguranță, dialogul continuă.

Președintele Franței, Macron, a vorbit la telefon cu președintele Putin. Diplomații spun că se întind antene la Moscova. Și, în mod surprinzător, oficialii ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru discuții la granița cu Belarus. S-ar putea să nu fi făcut prea multe progrese. Dar, acceptând discuțiile, Putin pare să fi acceptat cel puțin posibilitatea unei încetări a focului negociate.

Întrebarea cheie este dacă Occidentul poate oferi ceea ce diplomații numesc o „rampă de ieșire”, un termen american pentru o ieșire de pe o autostradă majoră. Diplomații spun că este important ca liderul rus să știe de ce ar fi nevoie pentru ca sancțiunile occidentale să fie ridicate, astfel încât un acord de salvare a feței să fie cel puțin posibil.

Luați în considerare acest scenariu. Războiul merge prost pentru Rusia. Sancțiunile încep să neliniștească Moscova. Opoziția crește pe măsură ce sacii mortuari se întorc acasă. Vladimir Putin se întreabă dacă nu cumva a mușcat mai mult decât poate mesteca. El consideră că o continuare a războiului poate fi o amenințare mai mare pentru conducerea sa decât umilința de a pune capăt acestuia. China intervine, făcând presiuni asupra Moscovei pentru a ajunge la un compromis, avertizând că nu va cumpăra petrol și gaze rusești dacă nu se va ajunge la o dezescaladare.

Astfel, Vladimir Putin începe să caute o cale de ieșire. Între timp, autoritățile ucrainene văd distrugerea continuă a țării lor și ajung la concluzia că un compromis politic ar putea fi mai bun decât o asemenea pierdere devastatoare de vieți omenești. Astfel, diplomații se angajează la negocieri și se ajunge la o înțelegere. Ucraina, să zicem, acceptă suveranitatea rusă asupra Crimeei și a unor părți din Donbas. La rândul său, Vladimir Putin acceptă independența Ucrainei și dreptul acesteia de a aprofunda legăturile cu Europa. Acest lucru poate părea puțin probabil. Dar nu este dincolo de domeniul plauzibilității ca un astfel de scenariu să iasă din epava unui conflict sângeros.

Înlăturarea lui Vladimir Putin

Totuși, ce se întâmplă cu președintele Vladimir Putin însuși? Când a lansat invazia militară în Ucraina, a spus: „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”. Dar dacă acel rezultat ar fi pierderea puterii?

Ar putea părea de neconceput. Totuși, lumea s-a schimbat în ultimele zile și astfel de lucruri sunt acum luate în considerare. Profesorul Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la Kings College, Londra, a scris săptămâna aceasta: „Acum este la fel de probabil să aibă loc o schimbare de regim la Moscova ca și la Kiev”.

De ce ar spune el acest lucru? Ei bine, poate că Vladimir Putin urmărește un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor. Sancțiunile economice își fac resimțite efectele. Vladimir Putin își pierde sprijinul popular. Poate că există amenințarea unei revoluții populare. El folosește forțele de securitate interne ale Rusiei pentru a suprima această opoziție. Dar acest lucru se transformă în acru și destui membri ai elitei militare, politice și economice a Rusiei se întorc împotriva sa.

Occidentul arată clar că, dacă Vladimir Putin pleacă și este înlocuit de un lider mai moderat, atunci Rusia va vedea ridicarea unor sancțiuni și o restaurare a relațiilor diplomatice normale. Are loc o lovitură de palat sângeroasă și Vladimir Putin este eliminat. Din nou, acest lucru poate părea puțin probabil în acest moment. Dar s-ar putea să nu fie neverosimilă dacă oamenii care au beneficiat de pe urma lui Vladimir Putin nu mai cred că acesta le poate apăra interesele.