Ursula von der Leyen vine în România. Discuții de ultimă oră cu Klaus Iohannis: „Toți cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniți”
- Sabina Popescu
- 2 martie 2022, 17:37
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa în România pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis, joi, 3 martie, despre ajutorul pe care statul român trebuie să îl ofere refugiaților de război din Ucraina. Administrația Prezidențială a oferit câteva detalii importante privind întâlnirea dintre cei doi oficiali.
Directorul pe Comunicare Politică din cadrul Comisiei Europene a transmis că Ursula von der Leyen se va deplasa în România pentru a discuta despre măsurile pe care autoritățile naționale trebuie să le adopte astfel încât să vină în sprijinul ucrainenilor care fug din calea războiului declanșat de ruși.
Ursula von der Leyen vizitează România
„Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita România și Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor țări despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiații din Ucraina”, a transmis, miercuri, 2 martie, Dana Spinant, director pe comunicare politică în cadrul Comisiei Europene.
Președinta Comisiei Europene @vonderleyen va vizita România și Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor țări despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiatii din Ucraina.
— Dana Spinant (@DanaSpinant) March 2, 2022
Când se va întâlni Klaus Iohannis cu președintele CE
De asemenea, Administrația Prezidențială a publicat agenda președintelui Klaus Iohannis, care prevede pentru ziua de joi, 3 martie, la ora 10.00, primirea președintelui CE la Palatul Cotroceni.
Primirea Ursulei von der Leyen va avea loc în Holul de Onoare, unde va fi făcută și o fotografie oficială, după care vor urma convorbiri tête-à-tête, oficiale și, ulterior, o conferință de presă comună a celor doi oficiali, indică Administrația Prezidențială.
Cum sprijină europenii refugiații din Ucraina
În altă ordine de idei, Comisia Europeană a propus, miercuri, 2 martie, acordarea automată de protecție temporară pentru o perioadă de până la trei ani persoanelor care fug de războiul din Ucraina, inclusiv un permis de ședere și acces la locuri de muncă și asistență socială.
Polonia, România, Slovacia, Slovacia și Ungaria, membre ale UE, au toate granițe terestre cu Ucraina, iar Comisia a declarat că peste 650.000 de persoane au fugit din teritoriu, după ce Rusia a început invazia pe data de 24 februarie.
Miniștrii de Interne ai UE vor aproba măsuri de protecție joi
Refugiații vor primi protecție temporară de îndată ce propunerea va fi aprobată de miniștrii de interne din UE, ceea ce Comisia Europeană spera să se întâmple joi, potrivit Reuters.
Măsurile de protecție, care includ accesul la locuințe și asistență medicală, vor fi acordate fără ca refugiații să fie nevoiți să respecte proceduri de azil îndelungate. Aceasta poate dura până la trei ani - cu excepția cazului în care situația din Ucraina se îmbunătățește suficient de mult pentru ca persoanele să se poată întoarce acasă și pentru ca schema de ajutor să expire.
„Toți cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniți în Europa”
Președintele CE, Ursula von der Leyen, a transmis că „toți cei care fug de bombele lui Putin sunt bineveniți în Europa”.
„Vom oferi protecție celor care caută adăpost și îi vom ajuta pe cei care caută o cale sigură de întoarcere acasă”, a spus Ursula von der Leyen.
Acest lucru înseamnă că toată lumea, indiferent de naționalitatea sa, va putea intra în țările UE.
Protecția temporară se va aplica atât cetățenilor ucraineni, cât și cetățenilor străini care sunt rezidenți pe termen lung în Ucraina și celor care beneficiau deja de protecție internațională sau de statutul de solicitant de azil în această țară.