Locuitorii Kievului sunt gata de luptă: Blocuri rutiere antitanc, grămezi de nisip și bariere improvizate

Locuitorii Kievului sunt gata de luptă: Blocuri rutiere antitanc, grămezi de nisip și bariere improvizate Sursă: Captură CNN

Primarul Kievului a îndemnat populația să se adăpostească de inamici, dar locuitorii orașului se pregătesc pentru un atac rusesc major. Cu blocaje rutiere, puști și steaguri ucrainene, civilii așteaptă sosirea uriașului convoi militar rusesc ce se întinde pe o distanță de cel puțin 27 de km la nordul capitalei. 

Kievul se pregătește de luptă. Urmează ore critice în „inima” Ucrainei, după ce Ministerul rus al Apărării a avertizat că pregătește o invazie militară în oraș. Civilii, deși îndemnați să părăsească de urgență regiunea, sunt determinați să înfrunte militarii ruși.

Civilii din Kiev sunt pregătiți să lupte

Șiruri de panouri de beton dispuse în formații labirintice. Blocuri rutiere antitanc. Grămezi de saci de nisip. Bariere improvizate din bucăți aleatorii de metal, lemn, cauciucuri vechi sau orice altceva care era la îndemână. Și oriunde te uiți, sunt steaguri ucrainene albastre și galbene.

Kiev este ciudat de liniștit. Mulți oameni au fugit din oraș în ultimele zile. Dintre cei care au rămas s-au ascuns în adăposturi antiaeriene, subsoluri și stații de metrou.

Ne puteți urmări și pe Google News

Punctele de control punctate de-a lungul zonelor de intrare în oraș sunt deservite de ucraineni obișnuiți. Aceștia nu sunt soldați. Cu o săptămână în urmă, mulți dintre acești oameni ar fi fost la serviciu sau s-ar fi bucurat de timpul liber cu prietenii și familiile lor. Acum, ei sunt gata să apere capitala țării lor.

Zeci de mii de persoane s-au înrolat în forțele de apărare

Cei mai mulți dintre bărbații de la punctele de control zâmbesc. Atunci când trece o mașină, ei salută pasagerii, le fac cu mâna și le urează o călătorie sigură, oriunde s-ar duce. Un bărbat care poartă ochelari, o pălărie de camuflaj și mănuși de lână face un semn rapid și salută.

Oamenii de aici încearcă să-și mențină moralul ridicat, deși știu prea bine că inamicul cu care se confruntă este mult mai bine echipat, relatează CNN.

Cei mai mulți - dar nu toți - dintre oamenii de pe străzile capitalei sunt echipați cu puști. Ei sunt staționați de-a lungul drumului care leagă centrul orașului Kiev de suburbii.

Brățările confecționate dintr-o bucată de bandă galbenă indică faptul că fac parte din Forțele de Apărare Teritorială, o ramură a forțelor armate ucrainene care este formată în cea mai mare parte din voluntari. Zeci de mii de persoane s-au înrolat în ultimele zile, unii dintre ei fiind foarte tineri.

Capitala Ucrainei este încolțită

Marți, Rusia a amenințat că va invada capitala Ucrainei. Primele bombardamente au fost deja raportate. Cea dintâi țintă a rușilor, după anunțul privind invazia capitalei, a fost turnul de televiziune al statului ucrainean. Un al doilea atac a avut loc în apropierea turnului de televiziune, la Centrul pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

Nu în ultimul rând, Rusia a staționat un convoi militar ce se desfășoară pe cel puțin 27 de km - format din vehicule blindate, tancuri, artilerie remorcată și alte vehicule logistice - la periferia capitalei Ucrainei.