Convoiul militar rusesc, lung de 65 de kilometri, a ajuns la periferia Kievului. Vitali Klitschko: ”Nu ieșiți afară inutil, rămâneți în adăposturi”

Convoiul militar rusesc, lung de 65 de kilometri, a ajuns la periferia Kievului. Vitali Klitschko: ”Nu ieșiți afară inutil, rămâneți în adăposturi” Sursa: Facebook

Primarul Kievului a anunțat că armata rusă este gata să intre în oraș, dar că forțele ucrainene nu vor ceda. Vitali Klitschko i-a sfătuit pe oameni să rămână în adăposturi. Între timp, Rusia anunță public că va lansa atacuri la Kiev și recomandă oamenilor să își părăsească locuințele.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat astăzi, 1 martie, prin intermediul unui mesaj video că armata rusă se află la maginea orașului și că ucrainenii își vor apăra teritoriul. „Inamicul se află la periferia capitalei. Armata ucraineană se pregătește să apere Kievul. Forțele noastre armate, forțele de apărare teritorială, luptă eroic pentru țara noastră, a declarat Vitali Klitschko, citat de CNN.

El i-a mai avertizat pe oameni să rămână în adăpoturi și nu iasă afară decât dacă au motice întemeiate. „Puncte de control au fost construite la intrările în oraș. Îi rog pe toți să își păstreze calmul. Nu ieșiți afară inutil și rămâneți în adăposturi în caz de alarmă",  a mai spus primarul Kievului, potrivit surse citate.

Convoi al armatei ruse

Potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies, la periferia capitalei ucrainene se află un convoi militar rusesc lung de 65 de kilometri. Acesta este format din vehicule blindate, tancuri și alte vehicule logistice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior, tot prin intermediul unui mesaj video, că apărarea capitalei este prioritatea maximă a Guvernului.

„Kievul este special. Dacă vom proteja Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima țării noastre și trebuie să continue să bată", a declarat Volodimir Zelensky.

Rusia a anunțat atacuri

Ministerul rus al Apărării a emis, marţi după-amiază, un avertisment adresat populaţiei civile. Instituția a anunțat că are în plan să lanseze atacuri  țintite asupra unor obiective militare şi ale serviciilor secrete din Kiev.

„Pregătim atacuri de mare precizie asupra centrelor tehnologice ale Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi asupra Bazei 72 pentru operaţiuni de război psihologic din Kiev", se arată într-un comunicat de presă al Ministerul rus al Apărării, citat de postul BBC News.

În același comunicat, oficialii ruși susțin din nou că atacurile lor nu vizează civili, dar că oamenii care locuiesc în apropierea obiectivelor militare vizate ar trebui să-și părăsească locuințele.

„Îi îndemnăm pe cetăţenii ucraineni care sunt folosiţi de naţionalişti pentru a lansa provocări asupra Rusiei, precum şi pe locuitorii Kievului care sunt în apropierea centrelor vizate să îşi părăsească locuinţele. Scopul operaţiunii este de a opri atacurile informaţionale împotriva Rusiei", se mai arată în comunicatul Ministerul rus al Apărării.