O eventuală cădere a Ucrainei va avea un efect de domino, avertizează premierul Sloveniei

O eventuală cădere a Ucrainei va avea un efect de domino, avertizează premierul Sloveniei sursa: Facebook

Premierul Sloveniei, Janez Janša, a avertizat asupra unui efect de domino în cazul căderii Ucrainei, adăugând că destinul acestui stat este esențial nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume.

. Potrivit lui Janša, este momentul ca Europa să se elibereze de dependența energetică de Rusia. "Dacă Ucraina cade, următoarea este Moldova și apoi probabil Georgia. Lucrurile ar putea să degenereze în Balcanii de Vest – oriunde de la periferia Uniunii Europene și NATO. Atunci, următoarele vor fi statele baltice și apoi vom fi aproape de un conflict grav, care ar putea provoca un al treilea război mondial" – a declarat Janša. "Dacă Ucraina se apără, este important pentru Slovenia, Europa și întreaga lume. Dacă Ucraina rezistă, putem conta că nu va exista escaladare, ci negocieri" – a declarat Janša, adăugând că după eșecul din Afganistan, Moscova și Beijingul își coordonează unele decizii. Janša este convins că Vladimir Putin nu ar fi atacat Ucraina fără un sprijin tacit al Chinei, care s-a abținut să condamne în Consiliul de Securitate al ONU agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

„Cred că este pentru prima dată când un stat membru al CS al ONU a fost de partea Rusiei, condamnând sancțiunile împotriva Rusiei și nu invazia. Nu este o politică de neutralitate" – a subliniat Janša. În ce privește sancțiunile, Janša a declarat că dependența Sloveniei și Europei de energia din Rusia este o problemă strategică, dar a observat că atacul lui Putin asupra Ucrainei a stimulat Europa să se elibereze de dependența energetică de Rusia. "Atacarea Ucrainei a fost o mare greșeală a lui Putin" – a declarat Janša, adăugând că în următorii ani Slovenia și Europa vor avea probleme pentru a renunța la energia din Rusia, dar și Rusia va pierde o mare piață de desfacere.

Ne puteți urmări și pe Google News