Putin ar fi dispus la negocieri, dar impune condiții: Recunoașterea suveranității asupra Crimeei și demilitarizarea Ucrainei. Ce a vorbit cu Macron

Putin ar fi dispus la negocieri, dar impune condiții: Recunoașterea suveranității asupra Crimeei și demilitarizarea Ucrainei. Ce a vorbit cu MacronSursa: Vladgalenko | Dreamstime.com

Președintele Franței a purtat discuții, luni, 28 februarie, cu omologul său rus. Emmanuel Macron a insistat asupra „necesității de a pune în aplicare o încetare imediată a focului”. Vladimir Putin a oferit asigurări că Moscova este „gata să se angajeze” în toate chestiunile-cheie privind Ucraina, a transmis Palatul Élysée. Totul depinde, însă, de câteva condiții care trebuie respectate.

Forțele armate rusești nu reprezintă o amenințare pentru civilii ucraineni

UPDATE: În timpul convorbirii de luni, Macron și Putin „au avut un schimb de opinii serios și aprofundat în jurul situației din Ucraina”, a transmis Kremlinul. „Partea franceză și-a exprimat punctele de vedere cunoscute” cu privire la rezolvarea situației de conflict militar prin intermediul discuțiilor diplomatice.

„Vladimir Putin a subliniat că o astfel de soluționare este posibilă doar cu luarea în considerare necondiționată a intereselor legitime de apărare ale Rusiei, inclusiv recunoașterea suveranității rusești asupra Crimeei, rezolvarea sarcinilor de demilitarizare și denazificare a Ucrainei și asigurarea statutului său neutru”, se arată în comunicatul emis de Kremlin, potrivit CNN.

Rusia s-a arătat deschisă pentru negocieri, Vladimir Putin susținând totodată că forțele armate ruse nu reprezintă nicio amenințare pentru civili. Președintele rus a dat vina pe naționaliștii ucraineni în ceea ce privește amenințările.

„Președintele rus a subliniat că forțele armate ruse nu amenință civilii și nu lovesc obiecte civile. Amenințarea provine de la naționaliștii ucraineni care folosesc populația civilă ca scut uman, plasează în mod deliberat sisteme de armament de lovire în zone rezidențiale și care au intensificat bombardamentele asupra orașelor din Donbas”, se arată în comunicatul citat.

Știre inițială: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, oferă asigurări că Moscova este „gata să se angajeze” în toate problemele privind situația Ucrainei, care a fost atacată militar în urmă cu circa o săptămână.

Poziția șefului de stat rus vine în urma unei discuții de o oră și jumătate cu omologul francez, Emmanuel Macron, care a insistat asupra încheierii războiului, potrivit Palatului Élysée.

Discuții de ultimă oră între Macron și Putin

Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să pună capăt atacurilor asupra civililor ucraineni, să asigure conservarea infrastructurii civile și păstrarea accesului rutier.

Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea de a discuta toate cele trei subiecte, însă cu câteva condiții: recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean și asigurarea statutului neutru al Ucrainei.

Moscova insistă asupra ne-aderării la NATO

Rusia este deschisă la discuții cu Ucraina și se așteaptă ca acestea să conducă la rezultatele necesare, i-ar fi spus Putin lui Macron, potrivit RIA.

Un raport separat al TASS arată că Putin i-a spus lui Macron că este necesar un „statut neutru” pentru Ucraina pentru rezolvarea conflictului. Ce a vrut să spună președintele rus este că Ucraina trebuie să fie „neutră” față de NATO, adică să nu mai permită soldaților NATO să se antreneze în teritoriu și să nu încerce să adere la alianță.

Cei doi lideri au convenit să rămână în contact în zilele următoare.

Negocieri pentru pace între Rusia și Ucraina

În altă ordine de idei, luni sunt purtate noi negocieri între Rusia și Ucraina. Cele două delegații care s-au deplasat la Gomel, în Belarus, au luat o pauză, după patru ore, urmând să revină la masa discuțiilor.

Din oficialii de la Kiev care au mers să negocieze pacea cu delegația rusă au făcut parte ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, președintele partidului din care face parte Volodimir Zelenski, David Arakhamia, consilierul prezidențial Mihail Podolyak, un parlamentar, Rustem Umerov, și ministru adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei Nikolai Tochit.

După câteva minute în care jurnaliștii au fost lăsați să facă fotografii, gazdele au cerut ca aceștia să părăsească încăperea în care s-au ținut negocierile. Jurnaliștii au fost dați afară.

În cadrul discuțiilor, conform surselor ucrainene, delegația de la Kiev a solicitat încetarea de urgență a focului și retragerea trupelor rusești de pe tot teritoriul ucrainean, inclusiv din Donbas și Crimeea. Această informație a fost dată de consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici.