Planul uluitor al lui Putin! Ce vrea liderul de la Kremlin după evadarea Ucrainei? Pericolul este uriaş

Planul uluitor al lui Putin! Ce vrea liderul de la Kremlin după evadarea Ucrainei? Pericolul este uriaşSursa foto: Agerpres

Acest lucru se datorează locației sale apropiate de România, fiind la marginea apelor teritoriale ucrainene din Marea Neagră. În ciuda dimensiunilor sale mici, The Atlantic Council, unul dintre cele mai reputate think tank-uri la nivel internațional, a considerat că Insula Șerpilor este „cheia pentru revendicările teritoriale maritime ale Ucrainei”. Acesta este probabil motivul pentru care insula a fost vizată de Rusia în invazia sa din Ucraina.

Insula Șerpilor este situată la aproximativ 30 de mile de coasta de sud a Ucrainei. Mica insulă se află la doar 185 de mile de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014 și la 45 de kilometri de țărmurile României.

Insula Șerpilor, capturată de Rusia în prima zi a războiului cu Ucraina, are o importanță strategică, a declarat istoricul Dorin Dobrincu.

Insula Șerpilor a fost capturată, anunța pe 24 februarie Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei. Grănicerii care păzeau insula au luptat până la ultima suflare, transmițând agresorilor ruși un mesaj care a fost intens distribuit în mass-media. Totuși, de ce s-a grăbit Rusia să pună mâna pe micuța Insulă a Șerpilor încă din prima zi de război cu Ucraina? Care este importanța acestui punct din Marea Neagră? Și ce înseamnă pentru România apropierea Rusiei de granița litorală? La toate aceste întrebări răspunde pentru Libertatea istoricul Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași. Insula Șerpilor este o insulă, clasificată drept „stâncă” pentru că nu poate susține viața, și care se află la 45 de kilometri de țărmul României și Ucrainei. URSS a luat-o de la România, în 1948, iar după destrămarea Uniunii Sovietice a făcut parte din raionul Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.

De ce au atacat insula din prima zi de război

În opinia istoricului Dorin Dobrincu, interesul ruşilor pentru Insula Șerpilor, „insulă” minusculă, clasificată drept „stâncă”,  este extrem de mare deoarece acolo ar dori să instaleze sisteme de supraveghere sau chiar sisteme de rachete.

 Insula Șerpilor este o stâncă în Marea Neagră, aproape de gurile Dunării, care nu are posibilitatea de a întreține viața. Însă în condițiile actuale poate fi un loc în care pot fi instalate sisteme de supraveghere sau chiar sisteme de rachete. Or, asta e foarte important pentru Rusia: așa poate controla flancul de sud al NATO, poate exercita o presiune suplimentară din acest punct de vedere.

Asta e miza acestei stânci din partea de vest a Mării Negre. Acum vedem că Rusia lui Putin e revizionistă și face tot ce-i trece prin cap. Ucraina e un stat recunoscut de comunitatea internațională, dar Rusia îi neagă această calitate, susținând că nu există statul ucrainean, nici poporul ucrainean. E o negare a realității pentru că retorica aceasta ascunde, de fapt, planuri de mare putere. Nu știm cât va fi Rusia capabilă pe termen lung să-și păstreze acest statut. Dar ce vedem acum e tocmai această fugă a lui Putin după recuperarea a ceea ce el crede că e măreția pierdută a Rusiei.

Cum a ajuns stânca în mâinile URSS-ului

Insula Şerpilor a  fost o „donație” obținută de URSS de la Republica Populară Română. Pur și simplu, stânca fusese ocupată de forțe sovietice în 1944, când s-a prăbușit frontul de est, și a fost ținută câțiva ani de URSS, într-o zonă gri.

Ulterior, s-a reglementat statutul insulei între cele două părți, printr-o cedare din partea României, pentru că hegemonul în regiune era Uniunea Sovietică. De fapt, România, după al Doilea Război Mondial, era un teritoriu controlat în mod direct de URSS – nici nu se știa dacă va rămâne un stat suveran sau dacă va deveni o republică în interiorul Uniunii Sovietice. Cert este că teritoriul acesta de 17 hectare a rămas în componența URSS până în 1991. Iar când URSS a dispărut, a intrat în componența Ucrainei. De ieri, a devenit teritoriu rusesc. Și probabil că va rămâne așa pentru mai mult timp, a declarat istoricul pentru Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News