Decizie de ultimă oră la Chişinău! S-a declarat stare de urgenţă. Maia Sandu se teme de o nouă invazie a lui Putin

Decizie de ultimă oră la Chişinău! S-a declarat stare de urgenţă. Maia Sandu se teme de o nouă invazie a lui Putin Sursa foto: arhiva EVZ

Oficialii din Republica Moldova au decis închiderea spațiului aerian, dar și declararea stării de urgență. Maia Sandu a anunțat că țara este gata să primească câteva zeci de mii de refugiaţi din Ucraina.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunţat joi, 24 februarie, că Republica Moldova îşi închide spaţiul aerian, din cauza situației tensionate din Ucraina.

„Ţinând cont de situaţia din regiune, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat închiderea spaţiul aerian al Republicii Moldova. Cursele vor fi orientate spre alte aeroporturi“, a scris Andrei Spînu pe Telegram.

Se declară stare de urgență

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, că se va cere Parlamentului declararea stării de urgenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a anunțat stabilirea unui nivel moderat de alertă teroristă, după ce Rusia a atacat Ucraina, în noaptea de miercuri spre joi.

Ministrul de Externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a dispus să fie instituită de urgență Celula de criză care monitorizează securitatea în zonă și totodată coordonează operaţiunile de evacuare a cetăţenilor din Ucraina.

Val mare de refugiați

La vama Palanca se înregisteaxă aflux mare de călători dinspre Ucraina. Coloanele de mașini se întind pe kilometri întregi. Oamenii sunt speriați și vor să plece din țară cât mai repede. Autoritățile din Republica Moldova vor amenja o tabără pentru refugiații care vor intra în țară prin acest punct vamal.

Maia Sandu a precizat că mai multe curse aviatice cu destinaţia Ucraina au aterizat joi pe aeroportul din Chişinău şi a menţionat că autorităţile vor avea grijă de aceşti cetăţeni. Republica Moldova este gata să primească câteva zeci de mii de refugiaţi, iar instituţiile statului sunt în stare de alertă, a adăugat şefa statului.

Se retrage personalul din ambasada de la Kiev

În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina din noaptea de miercuri spre joi, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europe din Republica Moldova (MAEIE) solicită cetăţenilor moldoveni să nu se deplaseze în ţara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina, să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgenţă evacuarea membrilor familiilor şi personalului neesenţial de la ambasada din Kiev şi de la consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operaţională şi acţionează pentru a acorda asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor aflaţi pe teritoriul Ucrainei.