Va fi sau nu război în Ucraina? Opinia unui expert: „E o negociere pe acest spațiu”

Va fi sau nu război în Ucraina? Opinia unui expert: „E o negociere pe acest spațiu” Sua, Ucraina. Sursa: republicworld

Un război devastator în Ucraina va fi evitat, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea. Este opinia unui reputat specialist în relații internaționale, în ciuda semnelor care indică o creștere a ostilităților în zonă.

Profesorul universitar Dan Dungaciu, specialist în relații internaționale nu crede că va fi război în Ucraina. Iar acest lucru este cunoscut de oficialii tuturor statelor. În opinia specialistului în relații internaționale, deși englezii și americanii vorbesc despre iminența unui război în Ucraina, oficialii de la Kiev nu par să fie convinși de acest lucru.

Dan Dungaciu a analizat discursul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de la Munchen. Potrivit spuselor sale, din afirmațiile acestuia nu reieșea foarte limpede pe cine este mai supărat, pe ruși sau pe liderii occidentali.

„Toată lumea știe că nu o să fie război… Dar toata lumea stie că trebuie să se iasă cu o variantă care să fie vandabilă pentru toate partile implicate”, a afirmat analistul.

O soluție de compromis pentru ambele părți

Cu alte cuvinte, a arătat Dan Dungaciu, rezolvarea crizei ucrainene trebuie să se realizeze în așa fel încât atât NATO cât și Rusia să nu rămână cu onoarea pătată.

„Ce se intamplă acum e o negociere pe acest spațiu (ucrainean – n. red.) care să garanteze Rusiei că NATO nu se extinde”, a mai afirmat Dan Dungaciu.

Pe de altă parte, trebuie spus că toate semnele indică faptul că o invazie rusească în Ucraina pare acum „mult mai probabilă decât improbabilă”. Conform agenției de presă Reuters, toate semnele indică faptul că această invazie este iminentă, conform declarațiilor ministrului britanic pentru Europa. Preşedintele american, Joe Biden, s-a declarat convins, la începutul weekendului, că omologul său rus, Vladimir Putin, va invada Ucraina.

Rusia îşi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina. Kievul rămâne sceptic: „Nu credem când auzim, ci atunci când vedem”

Sursa: arhiva EVZ

Posibil summit Biden - Putin

În ultimele ore, situația conflictuală a escaladat în regiunile de est ale Ucrainei. În mai multe zone au fost înregistrate bombardamente puternice. Armata ucraineană acuză separatiștii că au lansat atacuri cu arme grele în direcția orașului Lugansk. Aceste atacuri ar putea fi pretextul pe care îl caută Rusia pentru a invada țara vecină.

Escaladarea ostilităților vine în condițiile în care, potrivit AFP, Vladimir Putin şi Joe Biden ar fi acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit. Inițiativa acestei întâlniri a aparținut președintelui francez Emmanuel Macron. Condiția pusă a fost ca între timp, până la o întâlnire a celor doi, să nu aibă loc o invazie în Ucraina. Anunțul a fost făcut în condițiile în care izbucnirea unui război era dată ca iminentă.

Pe de altă parte, Kremlinul nu consideră că o astfel de întâlnire, între Joe Biden și Vladimir Putin ar fi urgentă. Dimpotrivă, a precizat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News