Uniunea Națională a Barourilor din România critică dur DNA: Aruncă o umbră nefastă asupra credibilității Justiției
- Simona Suciu
- 17 februarie 2022, 10:16
UNBR critică DNA după ce instituția a emis un comunicat prin care a lăsat să se înțeleagă că avocații, procurorii și judecătorii ar putea fi potențiali suspecți în cadrul anchetelor penale. Avocații spun că afirmațiile DNA sunt jignitoare și chiar pot afecta credibilitatea justiției.
Uniunea Națională a Barourilor din România critică dur Direcția Națională Anticorupție după ce reprezentanții acestei instituții au afirmat că avocații, judecătorii și procurorii pot deveni oricând potențiali suspecți în anchete de corupție.
Declarațiile DNA au venit în contextul în care au fost făcute publice mai multe abuzuri asupra unor judecători și procurori. Acestea au fost menționate într-un raport adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii și confirmat de Înalta Curte. În plus, CSM tocmai a avizat desființarea secției de investigare a infracțiunilor din justiție, scrie luju.ro.
Afirmații controversate
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a transmis un comunicat în care critiă dur declarațiile DNA. „UNBR atrage atenția asupra unor exprimări inadecvate comunicării publice folosite în comunicatul DNA din 15 februarie 2022, care sunt de natură a aduce un stigmat negativ asupra profesiei de avocat și nu numai.
În comunicatul citat, DNA critică unul dintre criteriile de selecție a procurorilor, prevăzute în proiectul de desființare a SIIJ, respectiv „aprecierea conduitei ireprosabile a acestora prin consultarea opiniei formulate de parchetele, instanțele de judecată și barourile din raza teritorială în care candidatul a funcționat. DNA sustine că 'este solicitată tocmai opinia persoanelor care, potențial, ar putea fi subiect al anchetelor acestor procurori, ceea ce este foarte ingrijorător“
În primul rând, se face confuzie între instituțiile care reprezintă avocații, judecătorii și procurorii (respectiv barourile, instanțele și parchetele) și persoanele din cadrul acestora, care ar putea fi anchetate“, se arată în comunicatul UNBR.
Credibilitatea justiției, pusă la îndoială
UNBR consideră că afirmațiile DNA afectează imaginea acestor profesii și credibilitatea justiției. „În al doilea rând, a-i considera, ab initio, pe membrii acestor profesii – avocați, judecători sau procurori – chiar și în contextul expunerii de către aceștia a opiniei privind conduita profesională, drept potențiali suspecți, care ar putea fi anchetați de DNA, aruncă o umbră nefasta asupra credibilității justiției în societate, ceea ce este vădit contrar scopului urmărit de Uniunea Europeană.
UNBR apreciază că prin comunicatul menționat, DNA aduce atingere imaginii și demnității profesiei de avocat și solicită DNA respectarea principiilor funcționării statului de drept și ale unei societăți democratice în elaborarea opiniilor exprimate public”, se mai arară în comunicat.