Sfat pentru vârstnici. Ce trebuie făcut pentru a preveni riscurile cardiace: Mișcarea este un medicament la sfârșitul vieții
- Dosofteea Lainici
- 20 februarie 2022, 15:54
Dacă vă plimbați 20 de minute în fiecare zi, acest lucru ar putea înjumătăți riscul de probleme cardiace pentru cei de peste 70 de ani, conform unui nou studiu. Oamenii de știință din Italia au spus că niciodată nu este prea târziu pentru ca oamenii să se însănătoșească, iar riscul cardiac este semnificativ mai mic pentru pensionarii activi, în special pentru bărbați.
Profesorul Gianfranco Sinagra, de la Universitatea din Trieste, a spus: „Mișcarea este un medicament la sfârșitul vieții. Chiar și puțină activitate fizică poate conferi efecte benefice persoanelor în vârstă.” În cadrul studiului, oamenii de știință au verificat înregistrările medicale de 20 de ani de la aproximativ 2.800 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Oamenii erau activi dacă făceau 20 de minute de exerciții fizice pe zi, moderate sau grele, cum ar fi mersul pe jos, pescuitul, grădinăritul, mersul cu bicicleta, înotul sau mersul la sală. Studiul a constatat că bărbații activi au un risc cu 52% mai mic de probleme cardiace decât cei care stau pe canapea și nu fac sport.
Aceștia erau cu 26% mai puține șanse de a face boli de inimă, cu 34% mai puține șanse de a face boli coronariene și aveau un risc cu 28% mai mic de insuficiență cardiacă. Femeile din studiu și-au redus șansele de a avea probleme cardiace, dar nu la fel de mult. Beneficiile exercițiilor fizice erau mai mari dacă oamenii au început exercițiile fizice la începutul anilor 70 și continuă să o facă în mod regulat.
Scriind în jurnalul medical Heart, liderul studiului, Dr. Claudio Amidei, a spus: „Rata evenimentelor cardiovasculare a fost întotdeauna mai scăzută în rândul bărbaților și femeilor active, la fel ca și riscul general de deces. Aceste rezultate sugerează că politicile de sănătate publică ar trebui să vizeze promovarea sau începerea activității fizice la mijlocul și la începutul vieții.”
Riscuri pentru oamenii cu depresie
Un alt studiu, realizat de Massachusetts General Hospital din Boston, a dezvăluit că oamenii mai fericiți au și un risc cardiac mai mic. Medicii americani au studiat 330.000 de britanici și i-au chestionat privind depresia, potrivit The Sun.
Cei care nu s-au simțit depresivi au avut o treime mai puține șanse de a avea boală arterială sau diabet de tip 2 decât persoanele care s-au simțit deprimați mai mult de jumătate din timp.
Scriind în jurnalul Nature Cardiovascular Research, cercetătorii au spus că persoanele depresive au un risc mai crescut de probleme cardiovasculare, chiar dacă erau în formă și sănătoase. Acestia au adăugat că depresia poate face ravagii hormonilor sau poate provoca umflături interne care provoacă probabile boli pe termen lung.