Mircea Geoană, anunțul deceniului. Greșeala capitală făcută de Putin. Nu se aștepta la asta

Mircea Geoană, anunțul deceniului. Greșeala capitală făcută de Putin. Nu se aștepta la asta Mircea Geoană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mircea Geoană a declarat că deocamdată nu există o imagine clară asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce s-ar pute spune, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment.

Mai mult, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că liderul de la Kremlin a calculat greșit cu privire la Occident. NATO este cea mai puternică garanţie de securitate, iar Vladimir Putin ştie asta.

„Vladimir Putin are ceva cu NATO în ansamblu, cu Occidentul în ansamblu. Trăim în momentul de faţă cel mai periculos pentru securitatea europeană din ultimii 30 de ani. În acest moment încercăm tot ce ne stă în putere să se ajungă la o soluţie diplomatică în acest conflict.

Putin a calculat greşit. A crezut că găsește un Occident temător şi fragmentat, dar găseşte exact opusul, o alianţă foarte unită. În consecinţă, nu există niciun motiv de îngrijorare pentru România. Suntem în NATO, este cea mai puternică garanţie de securitate din istoria României. Da, putem fi îngrijoraţi de un conflict la Răsărit, dar România nu are de ce să-şi facă griji.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de intrarea în Uniunea Europeană, intrarea în NATO a fost cel mai important moment pentru România. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost acum dacă nu eram în NATO”, a subliniat Mircea Geoană.

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană a mai spus că inclusiv o eventuală criză a gazelor la nivelul Europei va putea fi gestionată, aşa că nu ar trebui să ne facem griji.

O intervenție militară rusă în Ucraina nu ar afecta criza gazelor

Mircea Geoană  este de părere că Federaţia rusă a calculat greşit situaţia gazelor. În acest moment terminalele de gaz lichefiat din Grecia, Croaţia, Polonia şi alte zone, sunt soluţii alternative de alimentare”, a mai spus numărul 2 din NATO, la România RV.

„Nu vreau să intru în speculații cu privire la dimensiunea de politică internă din Federația Rusă, care e o dimensiune importantă în orice țară în care opoziția e trimisă la pușcărie sau eliminată. E, poate, și un element de natură strategică, poate e un element legat de prețurile la energie, poate e un element legat de schimbările la conducerea unor țări importante din Europa, sunt multe calcule care pot să fie agregate într-o decizie finală. Eu nu pot să speculez, dar pot să constat efectele destabilizatoare la adresa securității europene” , a explicat Mircea Geoană.