Avertisment lansat de Mircea Geoană, numărul 2 de la NATO. Ce se întâmplă cu scutul de la Deveselu

Avertisment lansat de Mircea Geoană, numărul 2 de la NATO. Ce se întâmplă cu scutul de la Deveselu sursa: arhivă EVZ

Mircea Geoană, oficial al NATO, a vorbit despre situația scutului de la Deveselu, pe care rușii îl consideră o amenințare. Ce precizări a făcut oficialul român.

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a vorbit despre situația scutului de la Deveselu, despre care a spus că nu este negociabil. Oficialul a precizat că NATO este deschisă la transparență, la măsuri utile pentru a menține climatul de securitate din Europa.

Ce spune Mircea Geoană despre situația scutului de la Deveselu

„Dacă Federația Rusă dorește să vadă cu propriii ochi - înțeleg că și partea română, și partea americană nu ar avea o dificultate în a permite inspecții reciproce a acestor facilități - n-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil, pentru că el nu are de-a face cu Federația Rusă.

Ceea ce nu este negociabil este libera decizie a statelor europene să-și aleagă direcția pe care vor să o urmeze și sub nicio formă ideea de a ne reîntoarce în trecut, înainte de 1997, acestea sunt lucruri care nu sunt de negociat, în timp ce altele sunt de negociat”, a afirmat Mircea Geoană pentru Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai afirmat că acțiunile agresive și amenințătoare ale Rusiei din ultimii ani n-au făcut decât să aibă un efect de bumerang, un efect opus. „Multă vreme Federația Rusă a încercat să divizeze Europa și Occidentul. Ce a reușit să facă Federația Rusă prin aceste acțiuni extrem de agresive? Să unească Occidentul cum n-a fost unit de foartă multă vreme”, a arătat Mircea Geoană, care a comentat gestul Statelor Unite ale Amwricii dar și pe cel al Franței, de consolidare a flancului estic al NATO prin trimiterea de trupe în România.

Rusia și o campanie teribilă de dezonformare

„NATO n-a avut nicio prezență militară semnificativă pe flancul estic până în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea”, a mai spus românul, conform sursei citate. El a atras atenția și asupra campaniei masive de propagandă și dezinformare pe care o desfășoară Federația Rusă.

„Vreau să știe publicul românesc că suntem atenți la tot acest repertoriu și că suntem pregătiți să facem față oricăror situații și să ajutăm Ucraina de o manieră neprovocatoare, încercăm să-i ajutăm pe reziliență, pe rezistență cibernetică, pe securitate energetică - un subiect pe care îl discutăm foarte des, inclusiv în România, ținând cont că Federația Rusă în mod deliberat nu furnizează cantitatea de gaze pentru Europa, pentru a crea dificultăți pentru noi și pentru Ucraina, deci întreg spectrul de riscuri de securitate se află pe mâini bune, aici, la NATO și luăm măsuri vigilente, prudente și extrem de serioase și în aceste domenii”, a conchis Mircea Geoană.