Alertă mondială! Combinația înfricoșătoare a tulpinelor COVID. Asta ar putea fi o reală problemă

Alertă mondială! Combinația înfricoșătoare a tulpinelor COVID. Asta ar putea fi o reală problemăSursa: Pixabay

Vestea despre noua variantă a apărut pentru prima dată pe 7 ianuarie, când oamenii de știință de la Laboratorul de Biotehnologie și Virologie Moleculară de la Universitatea din Cipru, condus de Dr. Leondios Kostrikis, au susținut că au întâlnit o nouă variantă a virusului SARS-COV-2. Varianta conține asemănări genetice, de unde și numele „Deltacron”.

Varianta „Deltacron” ar putea deveni o reală problemă, iar oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie investighează cazuri de tulpină hibridă respinsă anterior a variantelor Delta și Omicron.

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au început oficial monitorizarea așa-numitei variante „Deltacron” a coronavirusului Covid-19, despre care se crede că este un hibrid al tulpinilor Omicron și Delta. Mișcarea vine după ce experții de la Organizația Mondială a Sănătății și din alte părți au respins varianta spunând că este o eroare de laborator luna trecută.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a inclus tulpina mutantă – care apare atunci când diferite variante se îmbină într-o gazdă – în cel mai recent raport săptămânal de supraveghere privind „variantele de interes pentru sănătatea publică” în această săptămână. Acesta enumeră Deltacron printre alte „semnale aflate în prezent în monitorizare și investigare”, care este o denumire de sub „varianta de îngrijorare” și „varianta aflată în investigație”.

Dr. Krutika Kuppalli, OMS, a explicat că „Deltacron” este probabil o „contaminare în laborator între fragmente Omicron cu Delta”

Alți oameni de știință au intervenit curând, iar opinia dominantă a fost că aceasta nu a fost o variantă originală, ci cel mai probabil un caz de contaminare în laborator. Mutațiile nu par să aibă un model recombinant, au explicat ei, sugerând că Omicron și Delta nu și-au fuzionat materialul genetic, în ciuda faptului că ambele circulau pe scară largă.

Dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, a spus că un fel de contaminare în laborator a dus probabil la o eroare în interpretarea secvenței genetice și a explicat că astfel de erori nu sunt neobișnuite în laboratoare.

Agenția nu a specificat numărul exact de cazuri Deltacron pe care le-a identificat, dar surse anonime ale UKHSA au declarat pentru Daily Mail că oficialii „nu sunt îngrijorați” de variantă, deoarece numărul de infecții este „scăzut”. Cercetarea a mai raportat că agenția nu știe încă cât de infecțios sau sever este Deltacron sau dacă va afecta eficacitatea vaccinului.

Nu se ştie clar de unde provine noua variantă Deltacrom

Rămâne neclar dacă cazurile observate au provenit din Marea Britanie sau au sosit din străinătate, dar UKHSA a identificat cinci „variante de îngrijorare” în țară, inclusiv tulpinile Delta și Omicron. Oamenii de știință au observat până acum cel puțin trei astfel de variante hibride – cunoscute sub numele de „recombinanți” –, dar niciuna nu a provocat focare majore, a raportat Daily Mail.

Potrivit lui Paul Hunter, expert în boli infecțioase la Universitatea din East Anglia, varianta „teoretic nu ar trebui să reprezinte o amenințare prea mare” , deoarece Marea Britanie are „niveluri ridicate de imunitate” împotriva tulpinilor Delta și Omicron. Deși Hunter a avertizat Daily Mail că „nimeni nu poate prezice totul cu certitudine”.

Ministrul sănătății din Cipru, Michalis Hadjipandelas, s-a grăbit să sublinieze că noua variantă nu era un motiv de îngrijorare în acel moment și că secvența a fost trimisă la GISAID, o bază de date cu acces deschis care urmărește evoluția coronavirusului, deşi în ianuarie erau deja infectase cel puțin 25 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News