Experții răspund: De ce unii oameni se infectează cu Covid-19 dacă stau lângă un om deja infectat și alții nu

Experții răspund: De ce unii oameni se infectează cu Covid-19 dacă stau lângă un om deja infectat și alții nuSursa foto: Pixabay

Estimările sugerează că varianta inițială a Omicron este de până la patru ori mai transmisibilă decât variantele anterioare ale Covid-19- iar cea mai nouă subvarianță de omicron (BA.2) poate fi și mai contagioasă decât atât. La începutul lunii decembrie, oficialii britanici din domeniul sănătății au estimat că riscul de răspândire a variantei Omicron într-o casă era de trei ori mai mare decât în ​​cazul variantei Delta.

Răspândirea virusului în casă

Cu toate variantele, casele oamenilor prezintă un risc mare doar din cauza a cât timp petreci în preajma acelor persoane. „Există o mulțime de suprafețe care ar putea să nu fie curățate frecvent. S-ar putea să interacționați direct cu virusul, mai ales dacă aveți copii mici. Probabil că nu stați cu masca acasă, motiv pentru care vaporii care conțin virusul se pot răspândi mult mai ușor”, a explicat Alex Huffman, om de știință în aerosoli la Universitatea din Denver.

Sursă: Scyther5 | Dreamstime.com

„Dar, cel mai important, expunerea dumneavoastră la virusul inhalat este probabil mult mai mare acasă”, a spus Huffman. Multe dintre acestea au de-a face cu ventilația. „Multe apartamente și case nu au posibilitatea de reîmprospătare a aerului, iar aerul pe care o persoană infectată îl expiră se poate acumula la concentrații destul de mari”, a spus el.

Există o mulțime de factori care determină cât de probabilă este răspândirea virusului în casă, ceea ce face ca estimările precise ale acestui tip de transmisie să fie atât de dificile. În primul rând, unii oameni elimină mai mulți viruși decât alții. Persoanele care sunt imunodeprimate au tendința de a avea infecții mai severe și de lungă durată. Asta înseamnă că vor elimina virusul pentru o perioadă mai lungă de timp.

Apoi mai sunt și alte elemente, cum ar fi dacă toată lumea din casa ta este vaccinată. Faptul că preșcolarul nevaccinat nu s-a îmbolnăvit de Covid-19 când toți ceilalți l-au avut, ne face să ne întrebăm dacă a avut o infecție asimptomatică la un moment dat despre care nu am aflat niciodată.

Izolarea este singura soluție

Indiferent de circumstanțele specifice ale familiei sau ale casei dvs., prevenirea poate face o mare diferență în oprirea răspândirii virusului acasă. În măsura în care este posibil, ar trebui să vă izolați în propria casă.

„Dacă persoana bolnavă nu poate fi complet izolată, aș sugera să păstrați cât mai multă distanță; purtarea măștilor de înaltă calitate (de exemplu, N95); deschiderea ferestrelor cât de des posibil; adăugarea de câteva filtre de aer portabile (cum ar fi filtre HEPA comerciale sau cutii DIY Corsi-Rosenthal); și limitarea timpului pe care îl petreceți împreună în zonele comune”, a spus Huffman, potrivit Yahoo News.

Ne puteți urmări și pe Google News